PSD2 en toegang tot uw betaalrekening: ja of nee?
We horen de laatste tijd veel lovende spotjes op de radio over PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaalverkeer. Als u instemt met verlenen van toegang tot uw betaalrekening, dan mogen banken en andere bedrijven, volgens deze nieuwe richtlijn, daar iets mee doen. Dat kan u voordeel opleveren, maar er liggen ook risico’s op de loer. Wanneer kunt u wel of beter geen toestemming geven?
De letters in PSD2 staan voor Payment Service Directive, een Europese richtlijn die betaalverkeer binnen Europa vereenvoudigt, concurrentie bevordert en vernieuwing mogelijk maakt. Deze vernieuwing wordt door partijen in Nederland vertaalt in grofweg vier toepassingen: inzicht in uw financiën, gerichte reclame, snellere processen en nieuwe betaalmethoden.
Inzicht in uw financiën
Uw bank en andere partijen vragen toegang tot uw betaalrekening om u meer inzicht te geven in uw financiële situatie. De bank of een andere partij analyseert al uw inkomsten en uitgaven om u meer inzicht te geven in wat u kunt sparen, om tips te geven over uw uitgaven of voor te rekenen wat u per maand zou moeten bezuinigen. Meer inzicht in uw financiële situatie kan rust en overzicht bieden en het kost u in de meeste gevallen niets.
Gerichte reclame
Er bestaan al partijen die u toegang tot betaalrekening vragen, zodat zij aanbiedingen kunnen sturen voor abonnementen of contracten die u via uw bankrekening betaalt. Door andere bedrijven mee te laten kijken met uw uitgaven, kunnen zij u wijzen op goedkopere alternatieven. Denk aan uw energie- en telefoonrekening. Deze gerichte reclame kost u meestal niets en levert u hoogstwaarschijnlijk lagere maandlasten op.
Snellere afhandeling
Als u iets aankoopt of een hypotheek of consumptieve lening aanvraagt, wordt u vaker toegang tot uw bankrekening gevraagd, zodat alles sneller verloopt. Soms krijgt u korting of een vergoeding als u toestemming verleent. Anderzijds zullen webshops en kredietverstrekkers vaker redenen zien uw aankoop of aanvraag af te wijzen, bijvoorbeeld als u vaak rood staat. Dit is dus niet altijd gunstig voor u.
Anders betalen
Door de komst van PSD2 ontstaan meer mogelijkheden om bijvoorbeeld in webshops makkelijker te betalen. Zo bestaat er al een digitale portemonnee die u via een smartphone koppelt aan uw creditcard. De verwachting is dat bedrijven als Bol.com, Google, Amazon, WhatsApp, Facebook en Apple met eigen betaalmethoden komen die goedkoper zijn dan die van uw bank. U hoeft hier geen gebruik van te maken, de methoden die u gewend bent, blijven voorlopig bestaan.
Dit betekent PSD2 ook
Banken mogen u kosten laten betalen bij verlies of diefstal van een betaalpas. Dat was vroeger gemaximeerd tot €150, PSD2 verlaagt dit maximum tot €50. Veel banken in Nederland brengen overigens bij een eerste verlies een lager bedrag in rekening of niks, dus hier merkt u hopelijk niets van.
PSD2 blijft u achtervolgen
U wordt de komende weken, maanden en misschien wel jaren gevraagd om toestemming te geven om toegang tot uw betaalrekening te geven. Dat deden veel banken al, maar nu is het mogelijk de gegevens van verschillende betaalrekeningen met elkaar te verbinden. Het gaat dus om het delen van de gegevens van al uw bankrekeningen.
Let op nepmails
Door de nieuwe betaalwet wijzigen veel banken de algemene voorwaarden en vernieuwen ze uw betaalapp op uw telefoon of vervangen ze uw bankpas. Criminelen maken daar gebruik van door massaal e-mails te sturen die lijken op berichten van uw bank met een link waarop u moet klikken. Doe dat nooit en bel uw bank bij twijfel. Banken kondigen dit soort wijzigingen meestal per brief aan, niet per e-mail.
Toestemming weigeren
Weiger toestemming als het doel onduidelijk is of als u geen behoefte hebt aan het voordeel dat u wordt voorgehouden. Doe dat ook als in de voorwaarden niet is terug te lezen dat uw gegevens op uw verzoek direct worden verwijderd. Of als ze mogen worden doorverkocht aan anderen. Als u toestemming wordt gevraagd door een bedrijf dat niet in Nederland is gevestigd, is het ook verstandiger te weigeren. Geef uw goedkeuring ook niet te snel aan bedrijven die u niet kent. En krijgt u spijt van een toestemming, weet dan dat u die altijd weer kunt intrekken.

Word lid!
Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!