Postzegel mag opnieuw duurder worden, KBO-PCOB vreest dat post ‘een luxe’ wordt

Wordt post een luxe als postzegel te duur wordt?

Het versturen van de post kan binnenkort weer flink duurder worden. PostNL mag namelijk de prijs van een postzegel met maximaal 14,2 procent verhogen. Daarmee kan de prijs van een standaard postzegel vanaf oktober 2018 uitkomen op 95 cent. KBO-PCOB is hier niet blij mee. “Post mag geen luxe worden.”

KBO-PCOB bevroeg senioren over postdiensten. Directeur Manon Vanderkaa. “Uit ons eigen onderzoek blijkt dat de verzendkosten door zeven van de tien senioren nu al als te hoog beoordeeld worden. En deze hoge kosten zijn voor bijna drie van de tien senioren weleens reden geweest om een briefkaart of een pakket dan maar niet te versturen.”

Uit het KBO-PCOB onderzoek blijkt verder dat drie op de tien senioren wekelijks post verstuurt. En nog eens drie op de tien senioren doet dit zeker twee keer per maand. Zeventig procent van alle senioren ervaart de verzendkosten van papieren post als te hoog.

Leuk om post te krijgen

Aan het ontvangen van post zit ook een duidelijke emotionele component. Men vindt het leuk om post te ontvangen en veel senioren willen dat graag ook in de toekomst blijven ontvangen. De papieren post die absoluut niet mag verdwijnen is de rouwkaart (93 procent), gevolgd door de geboortekaartjes (81 procent), de huwelijksaankondigingen (74 procent), de gemeentelijke post, zoals stempassen bij verkiezingen (71 procent) en de kerstkaarten (58 procent).

Geen eind aan papieren post

Het aantal brieven en post is de afgelopen jaren spectaculair afgenomen. Het ministerie van Economische Zaken zoekt naar oplossingen om ook in de toekomst adequate en betaalbare postbezorging te kunnen garanderen. Manon Vanderkaa: “We hebben staatssecretaris Mona Keijzer geen brandbrief geschreven, maar wel constructief met haar ministerie en de postpartijen gesproken en oplossingen aangedragen. Volgens ons mag het eind van de papieren post niet in zicht komen.”