Politie en KBO-PCOB geven tips om babbeltrucs te voorkomen

Jaarlijks worden honderden ouderen slachtoffer van zogenaamde babbeltrucs, zo meldt de politie Amsterdam. Vorige week nog werden drie verdachten aangehouden die met een bos bloemen en een pinautomaat aanbelden bij ouderen. Ze wisten zo de pasjes en pincodes te stelen. KBO-PCOB waarschuwt regelmatig tegen dit soort babbeltrucs.

‘Babbeltrucs zijn van alle tijden’, zegt woordvoerder Rob van der Veen van politie regio Amsterdam. ‘Maar ze worden steeds inventiever. Zo’n truc met een bos bloemen: je krijgt zelfs iets terug terwijl je wordt bestolen. Eerst zit je een paar dagen te genieten van een mooi boeket en pas als je gaat winkelen ontdek je dat je pinpas weg is.’ De woordvoerder adviseert om logisch na te blijven denken. ‘Als je niks hebt besteld, dan komt er ook niks aan de deur.’

Pakketbezorger

De tientallen slachtoffers van deze recente babbeltruc kregen een vrouw aan de deur die zich voordeed als pakketbezorger met een bos bloemen. Zij vertelde haar slachtoffers dat voor de levering twee euro administratiekosten gepind moest worden.
Bij het pinnen verwisselde de oplichter het pasje door een ander pasje van dezelfde bank. De pinautomaat sloeg de pincode op. Handlangers gebruikten de pasjes en codes vervolgens om te pinnen bij geldautomaten en in winkels. Zo werd van een slachtoffer meer dan 10.000 euro gestolen.

Pinautomaat

Agenten spoorden de dader uiteindelijk op basis van een signalement in de buurt op. Ze bleek een wijde jas te dragen, met daaronder een PostNL-jack. Ook had ze een pinautomaat bij zich, en meerdere pasjes, onder meer van iemand die zij opgelicht zou hebben.

De politie raadt mensen aan 112 te bellen als ze denken slachtoffer te zijn van oplichting, of een poging daartoe. Ook is het raadzaam om het nummer van de bank bij de hand te hebben, zodat u altijd kunt bellen om te vragen of er geld is afgeschreven.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?