Pensioenen niet gekort, maar indexatie nog ver weg

De dekkingsgraden bij de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn in het laatste kwartaal van 2019 gestegen. Dat betekent dat veel pensioenen in 2020 definitief niet gekort hoeven te worden. Zo meldt onder meer NOS. “Goed nieuws”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. “Tegelijkertijd is indexatie, na jaren van stilstand, nog ver weg. Daar moet verandering in komen.”

Maatregelen

Aan het einde van 2019 werd al duidelijk dat door de gestegen rentestand, hogere rendementen en maatregelen van minister Koolmees, korten bij de meeste pensioenfondsen niet nodig zou zijn. Die maatregelen nam Koolmees na maandenlange druk vanuit onder meer KBO-PCOB. “We vroegen de minister korten te voorkomen, in ieder geval zolang het Pensioenakkoord uitgewerkt wordt”, zegt Vanderkaa.

Pensioenakkoord

Over die uitwerking wordt nu volop gesproken. Ook KBO-PCOB is daarbij betrokken. Manon Vanderkaa: “Onze inzet is onveranderd helder: wij willen een solidair stelsel dat mensen weer indexatieperspectief biedt. Gepensioneerden hebben in de afgelopen jaren wel 22 procent aan pensioen moeten inleveren, terwijl er aan de rendementen van pensioenfondsen niks mankeert. Wij herhalen daarom ons pleidooi voor een rekenrente waarbij ook een deel verwacht rendement mag worden meegenomen.”

Belastingen

Het niet-indexeren van pensioenen is overigens dit jaar dubbel zo zuur omdat de belastingen voor gepensioneerden met een lager inkomen wél stijgen. De netto pensioenuitkering valt daardoor voor menigeen lager uit. Hoewel de AOW en de ouderenkorting wel omhoog gaan, betekent dit dat gepensioneerden er in tegenstelling tot werkenden in 2020 niet tot nauwelijks op vooruitgaan, aldus het Nibud. Manon Vanderkaa: “Wij waarschuwden hier al voor op Prinsjesdag. Koopkrachtreparatie voor gepensioneerden is hard nodig!”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!