Pensioenactiedag maakt zorgen zichtbaar

Terwijl de zon schijnt, voeren duizenden mensen woensdag 29 mei actie voor een goed pensioen. Het laat zien dat veel mensen zich zorgen maken over hun pensioen, vanwege het uitblijven van toekomstbestendige afspraken en de sombere voorspellingen. KBO-PCOB juicht het toe dat mensen op de bres springen voor een goed pensioen.

KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa: “KBO-PCOB steunt de stakers in een strijd voor een beter pensioen dat recht doet aan jaren van hard werken. In het belang van jong en oud, de gepensioneerden van nu en die van de toekomst, blijven wij goede pensioenafspraken beijveren. Het is mooi te zien dat velen hiervoor in actie willen komen. Daar spreekt solidariteit uit.”

Wat wil KBO-PCOB?

De lage rente in combinatie met de strenge rekenregels – voor verplichte buffers bij de pensioenfondsen – zijn nu de belangrijkste oorzaak voor de dreigende kortingen op pensioenen. En hoewel er niks mis is met sparen voor de toekomst, vindt KBO-PCOB dat de financiële spelregels en rekenregels te streng zijn. Die moeten worden aangepast, in ieder geval in een nieuw stelsel. Zo kan er op termijn weer geïndexeerd worden. Manon Vanderkaa: “Dat is hard nodig voor gepensioneerden (en werkenden) van wie de pensioenen al tien jaar niet meer geïndexeerd zijn. Dit kan zonder dat de pensioen van jongeren hieronder lijden. Dat is immers het laatste dat we willen voor onze kinderen en kleinkinderen.”

“Daarnaast willen we dat alle werkenden in staat zijn om een goed pensioen op te bouwen. Dus ook zzp’ers en mensen met een onzeker contract. Het is onacceptabel dat veel mensen nu niet of nauwelijks pensioen opbouwen. Niet alleen jongeren, maar ook voor zelfstandig en flexibel werkende personen van andere leeftijdscategorieën, onder wie vooral ook 50-plussers.”

Schrijf een brief aan de minister

Omdat het kabinet en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) nog onvoldoende doen om dat voor elkaar te krijgen, gaat KBO-PCOB met hen in gesprek, maar voert ook actie. Omdat we samen sterker staan, trekt KBO-PCOB bij deze actie op met de vakbonden CNV, FNV en VCP. Samen met hen roepen we u en alle andere werkenden en gepensioneerden, lid of geen lid, op een brief te sturen aan minister Koolmees.

> Lees het artikel ‘Schrijf mee voor een goed pensioen’ en klim in de pen

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!