Patstelling pensioenen gijzelt politiek

Gepensioneerden én werkenden zijn de dupe van de patstelling in de pensioendiscussie. In 2020 dreigen er kortingen, onder meer bij de metaalpensioenfondsen. Intussen zitten de onderhandelingen nog steeds muurvast. “De politiek laat zich gijzelen”, oordeelt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB. “Het enorme probleem vergt moedige keuzes.”

Pensioenuitkeringen worden steeds verder uitgehold, korting dreigt en er is nog altijd geen pensioenakkoord. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt binnenkort met een plan van aanpak. “De vraag is of dit voldoende is voor onze leden, onder wie de onrust steeds verder toeneemt”, zegt Manon Vanderkaa.

Vlot trekken

Actie is nu nodig, dus niet langer afwachten. “Het kabinet moet nu met een handreiking komen om het overleg tussen werkgevers en werknemers vlot te trekken. Om zo samen tot een pensioenakkoord te komen dat weer ruimte biedt voor de broodnodige indexatie. Gepensioneerden leveren al dik tien jaar in, daar moet een einde aan komen.”

Hersteltermijn

KBO-PCOB wil dat in de tussentijd de hersteltermijn van de pensioenfondsen verlengd wordt. Pensioenfondsen hoeven dan minder snel te korten. Dat biedt ruimte om tot een pensioenakkoord te komen. Manon Vanderkaa: “Er ligt al initiatiefwetgeving hiertoe bij de Tweede Kamer. Wij vragen de minister hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.”

> Lees ook het laatste nieuws over het plan van aanpak van minister Koolmees

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!