Papieren telefoongids voor het laatst dit jaar

Uitgever DTG stopt na 2018 met de papieren versies van de Telefoongids en de Gouden Gids. Wie een telefoonnummer wil opzoeken, moet vanaf volgend jaar het internet raadplegen. KBO-PCOB gaat in overleg met het ministerie van economische zaken over mogelijke alternatieven, vooral voor mensen zonder internet.

Online informatie

Uit onderzoek van de uitgever blijkt dat nog maar 2 procent van diegenen die de Telefoongids kregen, hem onmisbaar vonden. Dat komt omdat ook ouderen, de belangrijkste doelgroep, steeds meer informatie online opzoeken. De verspreiding van de gratis gids wordt bovendien gezien als papierverspilling. Uitgeverij DTG heeft in 2014 met toenmalig minister Kamp afgesproken om de gidsen nog tot in ieder geval 2017 te maken voor mensen die ze nog wel wilden. Nu het bedrijf aan die afspraak heeft voldaan, stopt DTG ermee.

Een stukje geschiedenis

In 1881 verscheen hij voor het eerst. De papieren versie van het Nederlandse telefoonboek. De gids, met slechts enkele tientallen adressen en telefoonnummers, werd niet huis-aan-huis verspreid, maar lag ter inzage bij de telefooncentrale. In 1913 had Nederland 75.000 telefoonaansluitingen en de landelijke telefoongids kon op het postkantoor worden ingezien. In de jaren 70 en 80 is bijna iedereen in het telefoonboek te vinden en worden de gidsen kosteloos verspreid. Op het hoogtepunt worden er rond de 7 miljoen exemplaren gedrukt. In 1996 maakt de gids de eerste stappen naar een online versie. Dit jaar worden er nog zo’n 3 miljoen papieren exemplaren gedrukt. Volgens DTG is het nog slechts een beperkte groep ouderen die gebruik maken van het ‘ouderwetse’ telefoonboek.

KBO-PCOB gaat in overleg

Ook KBO-PCOB herkent dat steeds vaker mensen op andere wijze telefoonnummers zoeken. Maar niet iedereen kan dat digitaal. Zijn er voldoende alternatieven? Of moet er komend jaar juist iets ontwikkeld worden? KBO-PCOB gaat daarover in gesprek met het ministerie van economische zaken. Voorop staat hierbij dat de beschikbaarheid van nummerinformatie voor alle eindgebruikers voorhanden moet blijven.