Pact voor de ouderenzorg is een feit!

Vanochtend tekenden tientallen organisaties en bedrijven in Scheveningen het veelomvattende Pact voor de Ouderenzorg. KBO-PCOB is één van hen. Zij buigen zich de komende tijd over de vraag hoe aan de behoeften van de snel groeiende groep ouderen in onze samenleving kan worden voldaan.

Forse opgave

Tot 2030 komen er naar schatting 800.000 75-plussers bij. Dat betekent een forse opgave voor de ouderenzorg, zegt minister De Jonge. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Daarbij ligt eenzaamheid nogal eens op de loer en is er meer zorg nodig.

De kwaliteit van de verpleeghuiszorg is, wat de minister betreft, een van de grote uitdagingen. “Hoe lukt het om te zorgen dat al die verpleeghuizen van zo’n kwaliteit zijn dat je er met een gerust hart zelf voor zou willen kiezen, of dat je die zou willen uitkiezen voor je eigen ouders?”, vraagt hij zich af.

Geld is niet langer het probleem, zegt de bewindsman. “De zorguitgaven groeien de komende periode fors. Voor de verpleeghuiszorg is er zo’n 2 miljard euro extra.” De vraag is vooral hoe dit geld goed kan worden besteed en of er wel voldoende mensen zijn om zorg te bieden. De Jonge noemt de opdracht om de ouderenzorg te verbeteren “zo allemachtig groot, dat we daar echt elkaar voor nodig hebben. Niemand kan dat in zijn eentje.”

Stappenplan

De minister toont zich zeer ambitieus in Scheveningen. Binnen twee weken moet er een aanpak liggen om eenzaamheid te bestrijden. Binnen een maand een plan voor het verbeteren van de verpleeghuiszorg, gevolgd door een plan voor de zorg aan huis. Directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa toont zich verheugd over de uitspraken van de minister: “Hier spreekt ambitie en dadendrang uit. Minister de Jonge vindt ons aan zijn zijde.”

Ouderenpanel

De minister wil voor het realiseren van alle plannen onder andere een ouderenpanel gaan inrichten. Manon Vanderkaa zegt hiervoor meteen onze steun toe. “Goed ouderenbeleid vereist uiteraard goed luisteren naar ouderen. En daarbij kan onze organisatie van grote waarde zijn”.