Overheidscampagne ‘Laat je niet interneppen’ om online criminaliteit te voorkomen

Criminelen worden steeds slimmer in het maken van nepberichten. Ze doen zich voor als een bekende of doen een heel aantrekkelijk aanbod dat je moeilijk kunt weigeren. Met de nieuwe campagne ‘Laat je niet interneppen’ hoopt de overheid Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit. De campagne is gericht op het herkennen en voorkomen daarvan.

Volgens het CBS kregen ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders vorig jaar te maken met online criminaliteit. Dat zorgt niet alleen voor financiële schade, maar ook vaak voor emotioneel leed. Mensen die het is overkomen voelen zich minder veilig en hebben minder vertrouwen in anderen. ‘Met deze campagne willen we mensen helpen om online misleiding sneller te herkennen, zodat ze eerst de afzender checken en bij twijfel wegklikken’, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Veilig internetten
Op laatjenietinterneppen.nl staat beschreven hoe ‘interneppers’ te werk gaan. Vaak verzamelen ze eerst informatie over iemand via social media, om vervolgens zo betrouwbaar mogelijk over te komen. De site geeft ook voorbeelden van misleiding. De nepmail is zo’n voorbeeld. Net als het appje of berichtje van een zogenaamd familielid dat dringend geld nodig heeft. De toon en de haast die vaak in zulke berichten zit (‘nu handelen, anders gebeurt er iets ergs’) zijn signalen dat een bericht nep is. Naast tips om misleidende berichten te herkennen, is de belangrijkste boodschap op laatjenietinterneppen.nl: Bij twijfel, klik weg!