Oproep om lager btw-tarief op groente en fruit

Op 6 oktober hebben het GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen, het manifest ‘Investeren in een gezonde toekomst’ aangeboden, aan de vaste Kamercommissie VWS van de Tweede Kamer. De aanbieders doen een urgente oproep voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Ook KBO-PCOB ondersteunt deze oproep en heeft het manifest ondertekend. Het manifest wordt later deze week aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis.

Sinds begin dit jaar is de btw op groente en fruit verhoogd van 6 naar 9 procent. De prijsverhoging op deze producten lijkt misschien wel klein, maar kunnen toch een barrière voor veel Nederlanders zijn om groenten en fruit in hun boodschappenmandje te leggen. Met name de lagere inkomensgroep raakt meer op achterstand. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van GroentenFruit Huis, blijkt dat zo’n 18% van de consumenten aangeeft minder fruit te kopen en 14% minder groenten als gevolg van de btw-verhoging.

Een gezonde leefstijl heeft grote meerwaarde voor onze samenleving. Het verlagen van het btw-tarief op groenten en fruit is de meest eenvoudig te regelen leefstijlinterventie op korte termijn. Daarom vragen KBO-PCOB en alle ondertekenaars van het manifest in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, aan alle politieke partijen om de verhoging van de consumptie van groenten en fruit als speerpunt mee te nemen in hun partijcampagne. Om te investeren in een gezonde toekomst: het bevorderen van een gezond eetpatroon verdient zich terug.

Lees het hele manifest “Investeren in een gezonde toekomst”Open dit document met ReadSpeaker docReader.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!