Oproep KBO-PCOB aan staatssecretaris Keijzer: papieren post moet blijven

Uit onderzoek van PostNL blijkt dat 50 procent van de Nederlanders niet zonder papieren post kan. Dat de papieren post sterk leeft onder senioren, zowel het versturen ervan als het ontvangen, wisten we al uit eerder onderzoek van KBO-PCOB.

Daaruit blijkt namelijk dat drie op de tien senioren wekelijks post verstuurt. En nog eens drie op de tien senioren doet dit zeker twee keer per maand. De verzendkosten van papieren post wordt door zeventig procent van alle senioren als te duur ervaren. En bijna dertig procent heeft weleens een briefkaart of postpakket níet verstuurd omdat het te duur was.

Emotionele waarde

Aan het ontvangen van post zit ook een duidelijke emotionele component. Men vindt het leuk om post te ontvangen. En veel senioren willen graag ook in de toekomst post blijven ontvangen. De papieren post die absoluut niet mag verdwijnen is de rouwkaart (93 procent), gevolgd door de geboortekaartjes (81 procent), de huwelijksaankondigingen (74 procent), de gemeentelijke post zoals stempassen bij verkiezingen (71 procent) en de kerstkaarten (58 procent).

De dichtstbijzijnde brievenbus staat voor negen van de tien senioren binnen een afstand van 1.000 meter. Toch is dit voor tien procent van de senioren te ver. De verzendkosten van de post wordt door bijna zeven van de tien senioren als te hoog beoordeeld en deze hoge kosten zijn voor bijna drie van de tien senioren weleens reden om een briefkaart of een pakket dan maar niet te versturen.

Eind in zicht?

Het aantal brieven en post is de afgelopen jaren spectaculair afgenomen. Het ministerie van Economische Zaken zoekt naar oplossingen om ook in de toekomst adequate en betaalbare postbezorging te kunnen garanderen.

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “veel senioren kunnen niet zonder papieren post. We hebben staatsecretaris Mona Keijzer geen brandbrief geschreven, maar wel constructief met haar ministerie en de postpartijen gesproken en oplossingen aangedragen. Volgens ons mag het eind van de papieren post niet in zicht komen.”