Oproep aan Tweede Kamer: maak overheid toegankelijk voor iedereen

Op 14 maart spreekt de Tweede Kamer over de digitale overheid. KBO-PCOB en patiëntenorganisaties sporen de Tweede Kamer aan om werk te maken van een toegankelijke samenleving. Overheidsinformatie moet voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk zijn. Voor mensen die digitaal vaardig zijn, maar ook voor de mensen die dat niet zijn.

KBO-PCOB en de patiëntenorganisaties Dovenschap, Oogvereniging, Maculavereniging, LFB en Ieder(in) omarmen een grotere digitale toegankelijkheid van de overheid. Iedereen heeft hier namelijk baat bij. Maar nog veel Nederlanders zijn niet digitaal vaardig of digitaal weerbaar.

Lees hier over ons onderzoek naar digivaardigheid (januari 2018)

Communicatie speelt een sleutelrol in het bereiken van groepen die minder (digitaal) vaardig zijn. Denk aan begrijpelijk taalgebruik, zodat mensen zelfstandig met de overheid kunnen blijven communiceren. Denk aan mensen met een verstandelijke beperking, senioren die (nog) niet digivaardig zijn en mensen met een lage taalvaardigheid.

Vangnet en alternatieven

Wat kan de overheid praktisch doen? Blijvend aandacht besteden aan het onderhouden van menselijk contact in de voorlichting en dienstverlening. Dit kan op meerdere manier: via de telefoon, aan het loket of aan de keukentafel.

Onderzoeken van KBO-PCOB en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geven aan dat tenminste anderhalf miljoen mensen om uiteenlopende redenen niet digitaal vaardig zijn of hun vaardigheid verliezen. Dit aantal neemt in onze vergrijzende samenleving alleen maar toe. Juist de overheid moet alle groepen Nederlanders (blijven) bereiken.

De organisaties hopen en verwachten dat de Tweede Kamer er op 14 maart bij de regering aandringt om Europese richtlijnen rondom toegankelijkheid goed te verankeren in Nederlands beleid. En om in de praktijk ruimte te bieden aan een vangnet en alternatieven voor digitale overheidscommunicatie.

• Klik hier voor de brief aan de Tweede Kamer
Klik hier voor de Kamerstukken voor bij het debat (AO) van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de digitale overheid
• Lees alles over digitalisering in ons Dossier