NS zet reserveringsplicht fiets door ondanks protesten

De consumentenorganisaties KBO-PCOB, Fietsersbond, Rover, LSVb en Ieder(in) waarschuwen fietsers voor veel onduidelijkheid nu NS heeft besloten de verplichte reservering voor het meenemen van een fiets in de trein door te zetten. De organisaties roepen reizigers op hun ervaringen te melden.

Vanaf 10 juli is voor het meenemen van de fiets in de trein een reservering verplicht. Tenzij de fiets als hulpmiddel wordt gebruikt door iemand met een beperking, dan is er geen reserveringsplicht. NS heeft besloten vast te houden aan deze proef ondanks het negatieve advies van de consumentenorganisaties in het Locov en ruim 10.000 handtekeningen van reizigers die een petitie van Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU en Fietsplatform tegen de reserveringsplicht tekenden.

Geen extra fietsplekken

De laatste jaren heeft NS in enkele treintypen het aantal fietsplekken verminderd. Hierdoor is er nu op drukke momenten te weinig plek. De consumentenorganisaties wilden de NS overtuigen om te kiezen voor meer fietsplekken in de trein in plaats van het ontmoedigen van reizen met de fiets. NS heeft echter aangegeven niet te investeren in extra fietsplekken in bestaande treintoestellen. Ook geeft NS geen gehoor aan het verzoek van consumentenorganisaties om te komen met een OV Fiets met extra voorzieningen voor fietstoeristen.

Reservering biedt geen garantie

Nu het plan doorgaat moet de reiziger deze zomer vooraf via de NS-app of klantenservice precies aangeven in welke treinen hij of zij een fiets wil meenemen. Een reservering is echter geen garantie voor een plek: een trein kan uitvallen of korter zijn dan gepland, waardoor fietsplekken komen te vervallen. Omdat de fietsplekken bovendien worden gedeeld met hulpmiddelen, waar geen reserveringsplicht voor geldt, kan op het laatste moment blijken dat er ondanks de reservering toch geen plaats is voor de fiets. De reiziger blijft dan op het perron achter en moet opnieuw proberen te reserveren.

Ervaringen melden

KBO-PCOB, Fietsersbond, Rover, Wielersportbond NTFU, Fietsplatform, ANWB, Ieder(in) en LSVb betreuren het besluit van NS en verwachten de nodige problemen voor reizigers met een fiets in de trein. Om een zo compleet beeld te krijgen, roepen wij reizigers op om ervaringen met het reserveringssysteem te melden. Dat kan bij NS of via het speciale e-mailadres fietsintrein@fietsersbond.nl. De proef loopt tot en met 15 september en wordt dan geëvalueerd.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!