NS-Keuzedagen blijven behouden dankzij inzet KBO-PCOB

De treinabonnementen van NS gaan vanaf volgend jaar veranderen. Dat heeft de NS op dinsdag 5 november bekendgemaakt. NS wil de korting tijdens de middagspits schrappen. Ook de Keuzedagen, waar veel senioren gebruik van maken, dreigden te verdwijnen. Maar dankzij inzet van KBO-PCOB blijven ze alsnog behouden.

De NS neemt de maatregel om het groeiend aantal reizigers in de spits meer kans op een zitplaats te bieden. Bovendien vindt NS het geven van korting niet te rechtvaardigen voor de grootste groep reizigers in de middagspits die een dergelijke korting niet krijgt. Het besluit betekent onder meer dat 700 duizend mensen die nog steeds een NS-voordeelurenkaart (VDU) hebben vanaf 2021 hun korting van 40 procent in de middagspits kwijtraken. Ter compensatie wordt de prijs van de VDU-kaart enigszins verlaagd.

Keuzedagen blijven

De maatregel heeft dus ook gevolgen voor senioren met deze korting. KBO-PCOB betreurt het verdwijnen van de korting, omdat ook tijdens de Keuzedagen, die door veel senioren worden gebruikt, de korting niet meer geldig is in de middagspits. NS dreigde de Keuzedagen helemaal af te schaffen. Dat is dankzij de inspanningen van KBO-PCOB tegengehouden. Bovendien heeft NS op ons aanraden besloten de Keuzedag het hele jaar geldig te maken en vervalt de verplichting om de Keuzedag iedere twee maanden op te maken. Daarmee wordt de wens van veel senioren ingewilligd. Daarnaast introduceert NS zogenoemde Flexdagen voor 65 plussers. Zonder een abonnement, zoals VDU, kunnen deze senioren, drie vrije reisdagen voor €39 kopen.

De consumentenorganisaties in het Landelijk overleg consumentenbelangen openbaar vervoer (Locov) hebben over de wijzigingen, op verzoek van NS, eerder een uitgebreid advies over uitgebracht. De wijzigingen zijn onder andere gericht op stopzetting van kortingen tijdens de middagspits en overgang van abonnementen van Reizen op Saldo naar Reizen op Rekening.

> Lees hier het advies en het besluit van NS:
Locov 2019-217210 advies wijziging NS-abonnementen
Locov 2019-232508 besluit wijziging NS-abonnementen
Locov 2019-232661 besluit op ongevraagd advies Reizen Op Rekening

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!