Nog steeds veel onveilige sleutelkluisjes

In de afgelopen maanden werd op verschillende plekken in Limburg ingebroken via sleutelkastjes. Bij een aantal inbraken raakte de bewoner gewond. KBO-PCOB blijft hameren op veiligere oplossingen.

Senioren blijven steeds langer thuis wonen. Wie aan huis zorg of verpleging krijgt, moet zelf zorgen dat de zorgmedewerker naar binnen kan. Maar wat als je niet in staat bent om zelf open te doen? KBO-PCOB pleit al jarenlang voor een veiligere oplossing dan sleutelkluisjes.

Veel sleutelkluisjes zijn onveilig

Sleutelkluisjes zijn gemakkelijk in gebruik: met een pasje of pincode kan een zorgmedewerker het kluisje openen waar de voordeursleutel in hangt. Helaas zijn ze niet allemaal veilig, te oordelen aan de 800 inbraken per jaar. Niet zelden door bendes, die zich na kraken van het kluisje toegang verschaffen tot de woning van een kwetsbare oudere.

Hoge kosten

Bij ongeveer 150.000 Nederlanders hangt een sleutelkastje dat niet voldoet aan het SKG-keurmerk. Een SKG gecertificeerd sleutelkluisje is inbraakwerend en voldoet ook aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Toch schrijven veel zorgaanbieders die kluisjes niet voor aan hun cliënten, maar juist ondeugdelijke. Dat moet veranderen. Zeker omdat er goede oplossingen voorhanden zijn, ook al zijn die vaak duurder.

De laatste jaren komen allerlei innovatieve oplossingen op de markt, zoals elektronische sloten die werken met een smartphone-app. Toch worden ze nog maar mondjesmaat toegepast. Het prijsverschil tussen een sleutelkluis voor €60 en een elektronisch slot voor een paar honderd euro is groot. Een elektronisch slot met app heeft daarbij vaak ook nog maandelijkse beheerkosten. Die komen voor rekening van de zorgbehoevende. Niet iedereen kan of wil dat uitgeven.

Veilige oplossingen

KBO-PCOB hamert er bij zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op veilige, gecertificeerde oplossingen te bieden. Die zijn in ieders belang. Zorgorganisaties, woningbouwverenigingen, gemeenten en burgers moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen. Zo heeft een elektronisch slot met een app voor de thuiszorgorganisatie zelf ook voordelen. Medewerkers hoeven geen pincode te onthouden en met een app op hun smartphone is hun werk veiliger en gemakkelijker.

Onze vrijwillige veiligheidsadviseurs geven senioren thuis (gratis) informatie over veilige systemen. De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB komen kosteloos langs.