Nieuwe betalingswet PSD2: KBO-PCOB pleit voor heldere informatievoorziening

Voor betalingsverkeer is een nieuwe wet ingegaan: PSD2. Wat de wet precies regelt, is ingewikkeld, ook voor senioren. KBO-PCOB dringt daarom aan op goede informatievoorziening.

PSD2 is een nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer. Deze nieuwe wet is gericht op onder meer het creëren van nieuwe manieren van bankieren.  Vóór PSD2 had alleen uzelf toegang tot uw betaalrekening bij uw bank. Door de nieuwe wet kunt u derde partijen toegang geven tot uw online betaalrekening. Daardoor kunt u op nieuwe manieren bankieren, maar alleen als u daar zelf toestemming voor geeft. PSD2 is bedoeld voor vrijwel iedereen – consumenten, bedrijven, banken en betaalinstellingen – die langs girale weg geld betaalt of ontvangt. PSD2 regelt bijvoorbeeld het betalen met een betaalpas in een winkel of het afrekenen van online aankopen.

Veiligheid en nieuwe diensten

Het doel van PSD2 is meer concurrentie, meer innovatie, een betere consumentenbescherming en meer veiligheid in het Europese betalingsverkeer. Ook maakt PSD2 nieuwe diensten mogelijk. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het maken van een digitaal huishoudboekje als u meerdere rekeningen heeft. Dit kan voordelen hebben als u een lening of een hypotheek wilt afsluiten.

Klanten goed informeren

Omdat PSD2 voor veel mensen best ingewikkeld is, hebben diverse consumenten- en belangenorganisaties zoals KBO-PCOB er op aangedrongen dat klanten goed geïnformeerd moeten worden.

> Op dit moment loopt de informatiecampagne over de PSD2.  Lees meer informatie en vindt het antwoord op veelgestelde vragen

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!