Nationaal Hitteplan niet meer van kracht, maar let extra op elkaar tijdens warme dagen

Als het heet is in Nederland wordt het Nationaal Hitteplan actief. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept daarmee op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Het hitteplan dat het RIVM 23 juli activeerde, is vanaf 29 juli niet meer actief. Toch is het nog zomers weer. KBO-PCOB geeft tips om de warmte de baas te blijven. Let u extra op elkaar, en op uzelf?

De afgelopen jaren hebben we steeds te maken gehad met records in het weer. We kunnen er niet omheen dat het klimaat structureel aan het veranderen is en er zullen steeds meer hete zomers komen. Onderzoek geeft aan dat vooral 65-plussers en mensen die ziek zijn, veel last hebben van hoge temperaturen. Zij moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Blijf de hitte daarom de baas!

Praktische tips

Om u goed te wapenen tegen de warmte geeft KBO-PCOB een aantal praktische tips over wat u kunt doen als het (te) warm wordt:

  • Drink voldoende water, ook als u geen dorst heeft.
  • Vermijd alcohol.
  • Vermijd inspanning: vooral tijdens de warmste uren van de dag (11 tot 15 uur).
  • Blijf uit de hitte. Blijf binnen tijdens de warmste uren van de dag (11 tot 15 uur) of in ieder geval in de schaduw.
  • Draag een hoed, zonnebril en lichte kleding.
  • Zorg voor koelte. Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad. Een voetenbadje geeft doorgaans veel verkoeling.
  • Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van de kamers die veel zon krijgen.
  • Doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag) en zet ze open als het buiten koeler is ( ’s nachts en vroeg in de morgen).
  • Draag bij voorkeur katoenen kleding. Kunststof kleding neemt nauwelijks vocht op en veroorzaakt vaak een benauwd gevoel.
  • Voor automobilisten die een lange rit maken: neem water en een (lichtgekleurde) paraplu tegen de zon mee.

Let op elkaar

Ons belangrijkste advies: zie om naar elkaar! Bezoek tijdens de warme dagen een oudere in uw omgeving. Kijk of er voldoende gedronken wordt en of er genoeg verkoeling is.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!