Meer bewegen doet KBO-PCOB met Oefen je Vitaal!

Met Oefen je Vitaal! zet KBO-PCOB al vanaf najaar 2016 in op gezond bewegen voor senioren. Dat voldoende bewegen en het doen van oefeningen belangrijk is voor hen benadrukte de Gezondheidsraad deze week in het nieuw verschenen advies Beweegrichtlijnen 2017.

Veel bewegen hangt bij senioren samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie. Dat is een van de bevindingen in het advies dat de Gezondheidsraad dinsdag 22 augustus presenteerde. In de nieuwe beweegrichtlijn adviseert de Gezondheidsraad om spier- en botversterkende oefeningen te doen en om niet te veel te zitten. Minimaal zouden volwassenen 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen). Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten (zoals traplopen), voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen, luidt het vervolg van het advies.

KBO-PCOB-beweegprogramma

Oefen je Vitaal! is een beweegprogramma van KBO-PCOB voor 65-plussers die zelfstandig thuis wonen. Het programma is gericht op het verbeteren van balans, spierkracht en loopsnelheid door oefeningen die ouderen thuis kunnen doen in alledaagse situaties. Deelnemers oefenen bijvoorbeeld in de stoel, aan het aanrecht, bij het opstaan, bukken en traplopen. Ook ouderen die een rollator of wandelstok gebruiken, kunnen meedoen. De oefeningen zijn door de Radboud Universiteit van Nijmegen ontwikkeld en het effect ervan is bewezen.

Beweegoefeningen thuis

De aftrap van Oefen je Vitaal! is een startbijeenkomst. Aanwezigen krijgen uitleg over het werken met het oefenboek én hun conditie wordt gemeten. De beweegoefeningen in het oefenboek zijn gericht op verschillende profielen. Zo traint ieder precies wat bij zijn of haar situatie past. Aan het einde van het beweegprogramma, na drie maanden, worden deelnemers opnieuw getest. Het doel is dat hun conditie gelijk is gebleven of vooruit is gegaan. In ieder geval niet achteruit. Ook stabiel blijven is vooruitgang. Tussendoor zijn er nog enkele terugkombijeenkomsten om te horen hoe het gaat, of het lukt met de oefeningen thuis en of deelnemers nog ergens tegenaan lopen. Want thuis: dáár moet het gebeuren.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?