Mantelzorgers mogen niet de oplossing voor tekorten thuiszorg zijn

Het tekort aan zorgverleners in de thuiszorg moet niet worden opgelost door mantelzorgers te vragen nóg meer te doen, zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB in een reactie op de oproep van brancheorganisatie Actiz. Gusta Willems van KBO-PCOB: “We erkennen de problemen in de thuiszorg als het gaat om personeel. Maar net zoals zij tegen de toppen van hun kunnen aanlopen, doen mantelzorgers dat ook. Bij hen kan je in alle redelijkheid niet de oplossing zoeken.”

Volgens de brancheorganisatie zullen mantelzorgers vaker gevraagd worden om bij te springen, bijvoorbeeld in de nazorg van een operatie. Willems: “Natuurlijk willen mantelzorgers helpen. Maar door corona wordt er nu al een groter beroep op mantelzorgers gedaan. Het perspectief dat Actiz schetst dat de beschikbaarheid van mantelzorgers een voorwaarde is voor bijvoorbeeld een operatie, is voor KBO-PCOB niet acceptabel.”

Maar alleen hierover praten helpt niet. Personeelstekort vraagt om modern werkgeverschap. Gusta Willems: “De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) was recent helder in haar advies: Help het personeelstekort in de zorg te beperken door een brede politieke afweging te maken over de inzet van fiscale maatregelen, de balans tussen thuis en werk, en gerichte werving van zorgpersoneel uit het buitenland. Kortom, er moeten dus snel stappen gezet worden om professionals te werven.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!