Maak aanvraag compensatie energierekening laagdrempelig

Senioren die recht hebben op een extra compensatie voor de hoge energieprijzen, kunnen die vanaf nu zelf aanvragen bij hun gemeente, zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De toeslag van 800 euro is bedoeld voor lagere inkomens, onder meer voor senioren met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen. Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Heel fijn dat deze compensatie nu verhoogd én beschikbaar is. Maar dan moeten alle senioren die hier aanspraak op willen maken dat ook kunnen doen. Daarom onze oproep aan gemeenten om de aanvraagformulieren niet alleen digitaal aan te bieden, maar ook via een fysiek loket. Deze compensatie is te belangrijk om daar niet zorgvuldig mee om te gaan, wees daarom zo laagdrempelig mogelijk.”

Digi-aardig

Dat seniorenorganisatie KBO-PCOB ook vraagt om een alternatief, naast de digitale aanvraag, is een gegronde reden voor. Onlangs bleek nog uit de ‘Monitor Toegankelijkheid 2021’, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, dat overheidswebsites niet voldoende toegankelijk zijn voor bepaalde groepen, waaronder senioren. En uit eigen onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat senioren het belangrijk vinden dat hun gemeente zorgt voor dienstverlening en informatie die voor iedereen toegankelijk is. Ook schriftelijk en telefonisch. Rep: “Vooropgesteld, heel veel senioren zijn digitaal vaardig, het gaat ons om de groep die dat niet is of niet de middelen heeft om digitaal te kunnen communiceren. Dus wees digi-aardig voor deze groep mensen en zorg altijd voor een alternatief, naast de digitale optie.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!