Ludieke actie vraagt aandacht voor groot tekort aan openbare toiletten

Wie heeft het Tofste Toilet van Nederland? Met deze verkiezing vraagt de Maag Lever Darm Stichting op ludieke wijze aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. De stichting roept eigenaren van winkels, horeca en openbare gebouwen op een toilet met de wauw-factor aan te melden. KBO-PCOB pleit mee voor meer openbare toiletvoorzieningen en ondersteunt de actie.

Crohn-patiënt Ricardo de Koning ondervindt regelmatig hoe vervelend het is dat er nauwelijks openbare toiletten zijn: “Met de Verkiezing Tofste toilet van Nederland willen we de winkeliers en horeca-ondernemers in het zonnetje zetten die hun toilet openstellen voor iedereen die hoge nood heeft. Hopelijk is het toiletprobleem over een paar jaar opgelost.”

Elke 500 meter

Begin april overhandigde de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen en partners, waaronder KBO-PCOB, de Zonnebloem, en Ieder(in) de Tweede Kamer een petitie. Daarmee zetten ze het schrijnende tekort aan toiletten voor 2 miljoen buikpatiënten, 1,5 miljoen blaaspatiënten, maar ook voor senioren, vrouwen en dagjesmensen op de politieke agenda. KBO-PCOB en de andere organisaties pleiten voor een wettelijk verankerde toiletnorm: om de 500 meter toegang tot een toilet in drukke voetgangersgebieden en winkelcentra.

Verplichte voorziening

Manon Vanderkaa: “Op het gebied van openbare toiletten loopt Nederland enorm achter. Niet alleen senioren, zwangeren en zieken hebben behoefte aan goede toegankelijke toiletten, iedereen heeft wel eens hoge nood. In een samenleving waarin iedereen meedoet, kan een openbare toiletvoorziening niet anders dan een een verplichte voorziening zijn.”

> Aanmelden voor het Tofste Toilet van Nederland kan op www.waarkaniknaardewc.nl.