Neutrale niet-reanimerenpenning na jarenlange lobby gelanceerd

Al sinds 2013 pleit KBO-PCOB voor betere toegankelijkheid van de niet-reanimerenpenning. Deze penning waarmee u aan hulpverleners duidelijk maakt dat u niet meer gereanimeerd wilt worden is vanaf nu ook beschikbaar zonder lidmaatschap van de NVVE. Op woensdag 7 juni 2017 vindt de officiële lancering van deze neutrale niet-reanimerenpenning plaats. ‘Dit is het succes van jarenlang volhouden en een consequente boodschap van onze lobby’, zegt directeur Manon Vanderkaa. ‘We zijn erg blij met dit mooie resultaat.’

Een zogenaamde neutrale penning was tot nu toe nooit beschikbaar. Men moest eerst lid worden van de NVVE, de Nederlandse vereniging voor vrijwillig levenseinde. KBO-PCOB pleitte keer op keer in Den Haag voor een betere toegankelijkheid. Vorig jaar juli kwam er een concrete toezegging. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf opdracht tot en subsidie voor het uitbrengen van de neutrale penning. Patiëntenfederatie Nederland verzorgt de uitgifte van de penning. Deze is vanaf nu verkrijgbaar via de website en voor mensen die niet in staat zijn om de penning online te bestellen of geen iDeal hebben, ook telefonisch (via 030 – 29 16 700).

De penning

De neutrale niet-reanimerenpenning wordt erkend door zorgverleners en hulpdiensten. U geeft hulpverleners hiermee aan dat u niet gereanimeerd wilt worden als u bijvoorbeeld een hartstilstand heeft. De penning is een wilsverklaring voor niet-reanimeren en heeft daarmee gevolgen voor uw medische behandeling.

Op de voorkant van de penning staan uw naam, pasfoto in kleur en handtekening. Op de achterkant staat de tekst ‘Ik verbied iedereen, onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op mij toe te passen’ en het logo van de Patiëntenfederatie Nederland. De penning wordt gemaakt van aluminium en is nikkelvrij. De prijs van de penning is €37,50. De penning wordt deels bekostigd met subsidie om hem voor deze prijs aan te kunnen bieden. Patiëntenfederatie Nederland maakt geen winst op de penning.

Wel of niet reanimeren

Soms weten mensen goed of ze wel of niet gereanimeerd willen worden. Voor anderen kan het een vraag zijn. Manon Vanderkaa, directeur van de KBO-PCOB: ‘Natuurlijk is het de eigen keuze van senioren of ze deze wel of niet willen dragen. Wij hebben steeds gepleit voor een penning die gemakkelijk te bestellen is zonder lid te hoeven worden van een stichting of vereniging. Onze leden drongen hier op aan. Wij zijn erg blij dat de neutrale niet-reanimerenpenning nu beschikbaar is voor ieder die hiervoor kiest. Wij adviseren mensen om voor aanschaf van de penning met hun huisarts of specialist hierover te praten. Hij/zij weet hoe het met uw gezondheid gaat en kan met u meedenken. U kunt uw huisarts bijvoorbeeld vragen welke kansen en welke risico’s een reanimatie voor u kan hebben.’

De folder van de Patiëntenfederatie Nederland geeft meer informatie over de penning en de afwegingen die u kunt maken. In de eerste editie van het nieuwe gezamenlijke magazine van KBO-PCOB dat in augustus verschijnt, zullen wij u hierover uitgebreid informeren.