Koopkrachtdaling gepensioneerden oneerlijk

In de afgelopen jaren zijn veel gepensioneerden er in koopkracht op achteruit gegaan. Dat blijkt uit een analyse van het CBS. Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB: “De koopkrachtstijging is niet gelijk verdeeld over de leeftijdsgroepen. In de uitwerking van het pensioenakkoord moet daar iets aan gedaan worden!”

Daling tot -12%

De koopkracht in Nederland is na de crisisjaren 2009-2014 goed hersteld. Gemiddeld genomen hebben Nederlanders in 2017 5% meer koopkracht dan in 2008. Maar dit geldt duidelijk niet voor gepensioneerden (zie de grafiek onderaan dit bericht). Die zitten gemiddeld genomen juist op 5% minder koopkracht ten opzichte van 2008. De helft van alle gepensioneerden had in 2017 bijna 12 procent koopkracht ingeleverd in vergelijking met 2008. Dat komt vooral door uitblijvende pensioenindexatie. Die strenge rekenregels hebben de koopkrachtstijging van gepensioneerden duidelijk ‘op slot’ gezet.

Manon Vanderkaa: “Veel senioren voelen de pijn van de koopkrachtdaling. Ook omdat je weinig mogelijkheden hebt als gepensioneerde om je financiële situatie te verbeteren. Jaar op jaar inleveren betekent dat je steeds meer moet laten. Eerst nog de leuke dingen, maar tegenwoordig horen we steeds meer verhalen over zorgmijding en schulden.”

Jan Modaal senior

Forse koopkrachtdaling is er voor gepensioneerden met een gemiddelde aanvullende pensioen (ongeveer €10.000 per jaar). KBO-PCOB maakt zich zorgen over Jan Modaal senior. Manon Vanderkaa: “We zien dat door stapeling van kosten – denk aan de zorg, de huur, de boodschappen – de lasten almaar verder oplopen.” Individueel kan de koopkrachtdaling nog slechter uitpakken. Uit onderzoek in opdracht van onder meer KBO-PCOB weten we dat één op de zes senioren het risico loopt huurtoeslag mis te lopen terwijl zij daar wel recht op hebben.

Indexatie

Wat moet er gedaan worden? “Met de uitwerking van het pensioenakkoord is er een uitgelezen kans om te kiezen voor een eerlijke verdeling. De gepensioneerden hebben nu lang genoeg de klappen opgevangen. Het herstel van de economie mogen ze nu eindelijk ook in de portemonnee gaan voelen. Indexatie van de pensioenen is daarvoor een belangrijke eerste stap”, aldus Manon Vanderkaa.

> Lees onze analyse van het pensioenakkoord
> Lees ons dossier koopkracht

Koopkrachtontwikkeling

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!