Koopkracht gepensioneerden blijft stevig achter

Op 11 april debatteert de Tweede Kamer over koopkrachtontwikkeling. Reden om de Tweede Kamer nogmaals te wijzen op de koopkracht van gepensioneerden. Die blijft namelijk nog steeds fors achter bij die van werkenden. Door tal van factoren. Van zorgkosten en mantelzorgboete tot huurstijging en de dagelijkse boodschappen.

Directeur Manon Vanderkaa: “Gepensioneerden maken noodgedwongen steeds meer kosten, maar hebben minder mogelijkheden om inkomen aan te vullen.” Beeldvorming over ‘rijke ouderen’ helpt daarbij ook niet…

‘Ouderen zitten er warmpjes bij’, zo kopte de NOS deze week. Gemiddeld genomen hebben ouderen een hoger vermogen kunnen opbouwen. In de groep van 65 jaar en ouder komt gelukkig relatief weinig armoede voor. Manon Vanderkaa: “Wat de NOS vergat te vermelden is dat de kans op armoede het grootst is bij de groep jonge senioren van 55 tot 65 jaar (CBS). Ook bleef onderbelicht dat een hoog gemiddelde lang niet alles zegt over de hele groep AOW-gerechtigden. Vermogen in stenen, zoals een huis, is niet aan te spreken om hoge kosten te dekken. En er zijn helaas veel senioren die het financieel moeilijk hebben.”

 • Lees hier de brief van minister Hoekstra over de inkomens- en vermogenspositie van ouderen

Hoe komt het dat de koopkracht van ouderen nog steeds stevig achterblijft en zelfs verslechtert?
Dat heeft meerdere oorzaken. KBO-PCOB zet er een paar op een rij.

  1. Zorgkosten stijgen door en de zorgtoeslag is lager voor alleenstaanden
  2. Huren stijgen fors en huurtoeslag wordt minder (schrappen zg ‘KAN-bepaling’)
  3. Lokale lasten stijgen (energie, afval, etc.)
  4. Boodschappen en hulpmiddelen duurder door stijging BTW naar 9%
  5. Kostendelersnorm voor mantelzorgers met een onvolledige AOW
  6. AOW-gat door verhoging van de AOW-leeftijd
  7. Geen indexatie van pensioenen

Manon Vanderkaa: “Als je deze bedragen apart neemt, dan is het voor veel mensen nog wel te dragen. Maar de stapeling van kosten en het schrappen van regelingen zorgt er opgeteld voor dat veel senioren in de problemen komen. Zeker nu de achterblijvende koopkracht niet wordt gecompenseerd.”

Oproep aan politiek

Onze oproep aan de Tweede Kamer: staar je niet blind op een gemiddelde. Houd de voor senioren negatieve regelingen tegen het licht. En compenseer de achterblijvende koopkracht. Manon Vanderkaa: “We hopen op een stevig debat en op passende maatregelen om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden.”