KNMP ook kritisch over verwijderen zelfzorgmiddelen uit pakket

Zelfzorgmiddelen mogelijk geschrapt uit basispakket

Het besluit van het kabinet om een aantal vitaminen, mineralen en paracetamol uit het basispakket te verwijderen op advies van Zorginstituut Nederland, is ‘penny wise, pound foolish‘ (verkeerde zuinigheid, red.), vindt voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP. De organisatie zit daarmee op dezelfde lijn als KBO-PCOB. 

Het advies van het Zorginstituut gaat uit van een opbrengst van €40 miljoen, maar ontbeert volgens Klein Nulent een stevig fundament en is ‘gebouwd op drijfzand’. Dat schrijft hij in een blog op de KNMP-website. Het Zorginstituut noemt de betreffende medicijnen zelfzorgmiddelen. Volgens de KNMP zijn voor senioren en chronisch zieken paracetamol, kalktabletten, foliumzuur en vitamine D een ‘noodzakelijk en essentieel onderdeel van de behandeling’. De kritiek van de KNMP kan rekenen op steun van  KBO-PCOB en het Reumafonds. Samen spraken de organisaties al eerder hun zorgen uit over de maatregel.

Zorg mijden

De organisaties verwachten dat de maatregel zal leiden tot hogere zorgkosten en therapieontrouw bij de patiënt. Zorg mijden ondermijnt de gezondheid en kwaliteit van het leven. De KNMP-voorzitter wijst op de aankondiging van minister Bruno Bruins van Medische Zorg om €170 miljoen beschikbaar te stellen voor preventie en gezondheidsbevordering. “Van vitaminen en mineralen is bewezen dat ze kosteneffectief worden ingezet ter preventie van vermijdbare ziekenhuisopnames, valpreventie en botontkalking. Het advies staat hier haaks op.”

KBO-PCOB schreef over het onderwerp samen met KNMP en het Reumafonds een brief aan de Tweede Kamer. In een debat met de minister bleek de oppositie op de hand van de organisaties, maar de coalitiepartijen steunen minister Bruins.