Kijk naar de KBO-PCOB videoserie: ‘De expert aan het woord’

In de laatste week van april zijn we gestart met een serie videofilmpjes waarin een expert ieder vanuit zijn of haar eigen discipline ingaat op vragen die leven rondom ‘het omgaan met corona’. Elk videofilmpje duurt ongeveer tien minuten. Zo komen onder meer Ted van Essen, Machteld Huber, Erik Scherder, David van Bodegom en Jean-Jacques Suurmond aan het woord. De filmpjes geven een verdieping aan de gedachtevorming over ‘wat er nu aan de hand is in deze tijd die getekend wordt door het coronavirus’, ‘hoe we met deze situatie kunnen omgaan’ en ‘wat we eruit kunnen leren’.

‘Deze korte films geven antwoord op diepere vragen die ons gesteld worden in deze voor velen moeilijke periode’, stelt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB. ‘Via onze Ouderen-Infolijn komen bij ons veel vragen binnen van heel diverse aard. Sommige zijn praktisch, maar we merken ook dat veel senioren zich zorgen maken en vragen hebben over de diepere betekenis van het leven. Juist deze vragen legden wij voor aan experts op het gebied van gezondheid, zingeving en veroudering. Dit levert een aantal hele mooie en indrukwekkende beeldverhalen op.’

In elke video gaat een expert dieper in op een corona-gerelateerd onderwerp dat aansluit bij zijn of haar werkveld. Zo start de serie met Ted van Essen, huisarts en gespecialiseerd in vaccins, gevolgd door achtereenvolgens David van Bodegom, verouderingswetenschapper van Leyden Academy; Machteld Huber, initiatiefnemer van het Instituut Positieve gezondheid en Jean-Jacques Suurmond, theoloog en geestelijk begeleider. Het doel van de video’s is naast informatie ook het bieden van praktische handvatten om de huidige periode goed door te komen.

‘Het is een tijd die onrustig en bezorgd kan maken. En dat kan je uit balans brengen. Wij willen graag helpen om senioren gezond en in evenwicht te houden. Wij zijn dan ook blij dat we meerdere experts bereid hebben gevonden mee te doen’, voegt Manon Vanderkaa toe. Na deze eerste vier videofilmpjes zullen er nog meerdere volgen.

De video’s verschijnen vanaf 20 april op deze pagina en op de social mediapagina’s van KBO-PCOB. Nieuwe video’s worden toegevoegd.

De serie is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting RCOAK.

Bekijk hier de video’s:

Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar Wijsgerige Ethiek:

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie:

Frits de Lange, hoogleraar Ethiek:

Anja Machielse, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek:

Marilyn Haimé, jurist:

Kees Penninx, onderzoeker en conceptontwikkelaar:

Adri Verweij, emeritus pastor:

David van Bodegom, verouderingswetenschapper van Leyden Academy:

Jean Jacques Suurmond, predikant, supervisor en coach:

Machteld Huber, huisarts, oprichtster Instituut Positieve Gezondheid:

Ted van Essen, huisarts:

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!