Zicht op verminderd zicht

We worden steeds ouder. Dat is mooi, maar dat betekent ook dat de kwalen toenemen die samenhangen met het stijgen van de leeftijd. Nu is al één op de tien senioren blind of slechtziend. Dat betekent dat er onder de leden van KBO-PCOB 25.000 mensen met een visuele beperking zijn.

Samenwerking met Bartiméus

KBO-PCOB vindt het belangrijk dat mensen volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig mensen met een slechter zicht te signaleren en hen te wijzen op de mogelijkheden die er zijn. Samen met de Stichting Bartiméus (de grootste expertise-organisatie voor slechtziende en blinde mensen) en Bartiméus Fonds gaan we daarom vrijwilligers trainen. Deze vrijwilligers kunnen blinden en slechtzienden wijzen op hulpmiddelen om hun leven te verbeteren, waardoor mensen kunnen blijven meedoen, binnen én buiten de vereniging.

Praktische informatie:

Wat gaan we doen?

Na de succesvolle trainingen in het najaar van 2018 organiseren we in 2019 nog enkele trainingen voor vrijwilligers van KBO-PCOB.

Voor wie

Voor geïnteresseerde vrijwilligers, tabletcoaches, ouderenadviseurs, veiligheidsvoorlichters en afdelingsbestuurders van KBO-PCOB.

Doel

Zorgen dat vrijwilligers van KBO-PCOB visusproblematiek bij senioren kunnen signaleren en ervoor kunnen zorgen dat blinden en slechtzienden meer mee gaan doen.

9.30 uur Inloop (koffie en thee staat voor u klaar)
10.00 uur Start ochtendgedeelte
Tijdens het ochtendgedeelte zullen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde komen:
  • Uitleg visuele beperkingen
  • Uitleg hulpmiddelen
12.30 uur Lunch
De lunch zal plaatsvinden in een belevingsruimte. U krijgt een grote zwarte skibril op waardoor u niets kunt zien. Door het nuttigen van een lunch waarbij je niet kunt zien, willen wij u een ervaring meegeven die blinden en slechtzienden ook ervaren. Door deze ervaring weet u beter hoe u mensen kunt helpen.
13.00 uur Start middaggedeelte
In het middaggedeelte zullen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde komen:
  • Nabespreking over de ervaringen van de lunch
  • Uitleg signaleringslijst/toegankelijkheid
15.00 uur Einde programma

Data en locaties

U kunt op twee data deelnemen:

• donderdag 12 september 2019 in Zeist (aanmelding gesloten)

• dinsdag 19 november 2019 in Berkel en Rodenrijs

Klik op de rode knop om naar het aanmeldformulier te gaan.

Aanmelden voor Zicht op verminderd zicht

Aanmeldformulier

Na aanmelding ontvangt u van ons per omgaande een bevestiging. Ongeveer 1 maand voor aanvang van de training van uw keuze ontvangt u van ons nog een mail met daarin de exacte locatiegegevens en een routebeschrijving.

• NB.: Voor iedere deelnemer dient een apart formulier ingevuld te worden.
  • Initialen invullen zonder punten, let op: niet uw voornaam.
  • Deze gegevens worden automatisch ingevuld o.b.v. de postcode en het huisnummer.
  • Heeft u dieetbeperkingen waar wij rekening mee moeten houden i.v.m. de ‘ervarings’-lunch? Laat het ons hieronder weten.

• De velden in dit formulier worden automatisch verwerkt en dus niet gelezen. Heeft u nog vragen of opmerkingen die niet in dit formulier passen? Dan kunt u het beste een e-mail sturen aan info@kbo-pcob.nl
  • Heeft u geen e-mailadres? Dan kunt u zich aanmelden via de Servicetelefoon van KBO-PCOB: Tel. 030 – 3400 655 (maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur)

• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bartiméus Fonds is financier van het project Zicht op verminderd zicht. www.steunbartimeus.nl