Wijs met medicijnen

Om verkeerd gebruik van geneesmiddelen tegen te gaan, slaan apothekersorganisatie KNMP en KBO-PCOB de handen ineen. Afdelingen organiseren themabijeenkomsten Wijs met Medicijnen om leden te ondersteunen bij verantwoord, veilig en effectief medicijngebruik.

Vitaminen, mineralen, paracetamol mogelijk niet meer in basispakket

Senioren hebben vaak meerdere chronische aandoeningen, waarvoor zij verschillende medicijnen gebruiken. Die medicijnen hebben allemaal hun eigen bijwerkingen en kunnen bovendien effect op elkaar hebben. Medicijnen kunnen ook anders gaan werken als iemands gezondheid verandert. Het complexe medicijngebruik van ouderen heeft daarom extra aandacht nodig.

Bewustmaking

De campagne Wijs met Medicijnen van KBO-PCOB en KNMP richt zich op ouderen die verschillende medicijnen gebruiken en zelfstandig hun medicijnen beheren. Het doel is om ouderen bewuster te maken van de risico’s van het gebruik van verschillende medicijnen. De bijeenkomsten zijn gericht op het ondersteunen van ouderen bij verantwoord, veilig en effectief medicijngebruik.

Themabijeenkomst

Afdelingen van KBO en PCOB kunnen zelf een themabijeenkomst Wijs met Medicijnen organiseren. De KNMP verzorgt het programma; een apotheker geeft een presentatie en beantwoordt allerlei vragen. Voor de afdeling en deelnemers zijn hier geen kosten aan verbonden.

Zelf aan de slag

Bewust medicijnen gebruiken en beheren is voor senioren dus van extra groot belang. Met de praktische materialen en informatie gaat u u hiermee (met uw afdeling) eenvoudig zelf aan de slag.

  • Gebruik de kant-en-klare materialen en organiseer eenvoudig een bijeenkomst Wijs met Medicijnen voor uw afdeling. Alle voorbeeldmaterialen en de checklist vindt u in de toolkit onder Praktisch.
  • Leer meer over medicijngebruik in het boekje Wijs met medicijnen. U ontvangt het boekje t.w.v. €7,95 gratis bij deelname aan een bijeenkomst.
  • Wilt u meer weten over medicijnen en het gebruik ervan? Lees de achtergrondartikelen en nieuwsberichten. Of volg de gratis online cursus Ontpillen van Leyden Academy.
  • Wilt u aan de slag met het thema ‘Gezond genieten’, over de effecten van alcohol in combinatie met medicijnen en het risico op vallen? Organiseer dan een afdelingsbijeenkomst ‘Gezond Genieten’ via onderstaande knop.
< Terug naar Academie