‘Wie een lid aanbrengt, krijgt een taart’

Een aantal jaren geleden verloor KBO Joure veel leden en lag de afdeling bijna op zijn gat. Nu is het de grootste afdeling van Friesland. Hoe doen ze dat?, vragen we voorzitter Leendert Noordmans.

“Wie een lid aanbrengt, krijgt een taart. Die taart is een leuk idee, maar onze grootste succesfactor is dat we een ontzettend enthousiast bestuur hebben. Dat maakt het verschil. Dan motiveer je elkaar, rol je van het ene leuke idee in het andere en straal je positiviteit uit. Ons bestuur stimuleert elkaar enorm. Ik voel me dan ook meer coach dan voorzitter. Natuurlijk hebben wij ook te maken met vergrijzing en dat senioren zich ‘te jong’ voelen om lid te worden, maar we laten het hoofd niet hangen en maken zichtbaar hoe leuk het bij ons is.

Beloning

Zo doen we mee met de Rabo-sponsoractie. Het bestuur heeft veel mensen gemotiveerd om ons te sponsoren via de bank. Met dat geld kunnen we dan weer leuke acties doen. Zoals de actie om ieder lid dat een nieuw lid aanbrengt een taart te geven. Het gaat eigenlijk nergens om, maar mensen zijn gevoelig voor zo’n beloning. En als we dan de eerste taart uitreiken, zorgen we dat het groot in de krant komt. Waarom ze ons persbericht plaatsen? Omdat we ook een kleine advertentie afnemen, zo werkt het gewoon.

Mooi werk

We bedenken en organiseren samen leuke bijeenkomsten, waar mensen enthousiast over vertellen aan vrienden. Zo hebben we dit jaar een Ierse middag gehad met muziek en verhalen, hield Leo Fijen een lezing – zeer de moeite waard – en hebben we een bijeenkomst gehad rond de computer en tablet. De sfeer is steeds zo leuk. Laatst zei een mevrouw bij het vertrek: ‘U vindt dit wel mooi werk zeker?’ Waarop ik zei: ‘Jazeker, weet u waarom? Omdat u zo blij naar huis gaat!’”

Komt u graag in contact met afdeling Joure om goede ideeën uit te wisselen? Klik hier voor de contactgegevens.