Vrijwilligerswerk als fijne daginvulling

In heel het land worden door vrijwilligers van KBO- en PCOB-afdelingen met veel enthousiasme en inzet allerlei leuke, interessante en bijzondere acties bedacht en uitgevoerd. Deze initiatieven kunnen inspirerend zijn voor andere afdelingen of zelfs een mooi voorbeeld om te volgen. Daarom zet KBO-PCOB regelmatig een vrijwilliger of afdeling in het zonnetje. Deze keer Frans Brinkman (75). Hij is niet alleen voorzitter van KBO Leidsche Rijn, maar ook tabletcoach en veiligheidsadviseur voor KBO-PCOB en in die hoedanigheid een van de vrijwilligers die aan de Babbeltiplijn zit tijdens de Maand van de Veiligheid.

Hoe lang ben je inmiddels als vrijwilliger betrokken bij KBO-PCOB?
“Ik ben in 2007 lid geworden van de KBO. Toen ben ik ook meteen in het bestuur van de provinciale KBO van Utrecht gekomen. Dat heb ik  7 jaar gedaan, toen een paar jaar niet en toen weer 2 jaar in het provinciaal bestuur. Verder heb ik ook nog in de ledenraad gezeten.”

Hoe kwam het veiligheidsadviseur worden op je pad?
“Zo’n acht jaar geleden kwam men bij de Unie KBO op het idee om wat met veiligheid te doen. En omdat ik in mijn werkzame leven een erkend beveiligingstechnicus was, was dat alleen maar handig en is dat bij KBO Utrecht begonnen. Ik heb toen presentaties gemaakt die weer in den lande gebruikt werden. Je kan zeggen dat ik mede aan de basis van het veiligheidsproject van KBO-PCOB zat. En hoorde daarmee bij de eerste lichting van veiligheidsadviseurs.”

Er was behoefte aan?
“Jazeker. We hebben in heel het land behoorlijk wat presentaties gegeven. Zo had ik de eer om de honderdste presentatie te verzorgen in Den Haag, met in aanwezigheid van de toenmalig minister van Justitie, Ivo Opstelten. En tot voor corona werden die presentaties nog steeds gegeven.”

In deze coronatijd, hoe is dat nu, om veiligheidsadviseur of tabletcoach te zijn?
“Dat is best lastig. Ik werd laatst nog gebeld door iemand die problemen met een laptop had. Normaal gesproken kom je dan bij iemand thuis om mee te kijken, maar dat doen we nu niet. En voor  telefonische hulp was dit te ingewikkeld. Daar wordt dan niemand blij van. Toch blijven we als KBO Leidsche Rijn van alles inplannen, want over twee maanden zou het zo maar wel weer kunnen. Maar het kan ook zo zijn dat je het weer moet afblazen. Het is een moeilijke tijd wat dat betreft, je kan helemaal niks. Ik ben nu bezig om de vakantie voor september rond te krijgen. Dat is aardig gelukt, maar hopelijk mogen we dan, als de versoepelingen doorgaan, met zestig man in de bus voor een reisje door Nederland. We wachten af.”

Wat is er zo leuk aan om als vrijwilliger aan de slag te gaan?
“Het mooie van veiligheidsadviseur, is dat het noodzakelijk is om mensen te vertellen welk risico ze lopen. Je moet de mensen alert maken, zonder ze bang te maken. En dat op elk gebied van veilgheid:  Brandpreventie, inbraak, babbeltruc, valpreventie, digitale criminaliteit. Over al deze zaken geef ik voorlichting, met een mooie PowerPointpresentatie. We zitten nu alweer op versie 19.“

Waar komt jouw motivatie vandaan om zo in het vrijwilligerswerk te duiken?
“Het eerlijke antwoord: Ik heb geen andere hobby. Ik ben wel druk met van alles en nog wat, zo ga ik  met mooi lekker fietsen, maar verder heb ik niks te doen. Het lichaam wil niet meer wat ik wil, en daarom moest ik de brui aan andere hobby’s geven. En daarbij, KBO is best een leuke bezigheid. Je spreekt veel mensen, je helpt veel mensen. Dat geeft een stuk voldoening, maar is ook een fijne daginvulling voor mij.”

Kost het veel tijd?
“Dat ligt helemaal aan jezelf. Ik zeg altijd tegen nieuwe vrijwilligers die zich bij KBO Leidsche Rijn aansluiten, dat zijzelf hun eigen tijdsbesteding bepalen. Je kunt het zo druk maken als je zelf wilt. Wat veel vrijwilligers gaan ervaren: De voldoening waarmee je andere mensen helpt en blij maakt doordat je een vakantieweek of kerstviering hebt georganiseerd. De blijdschap van de mensen op hun gezicht, dat is geweldig om te zien. Je krijgt er heel veel waardering terug.”

Ook vrijwilliger worden? Informeer bij uw KBO- of PCOB-afdeling voor de mogelijkheden.