Van Betekenis tot het Einde

Om meer ruimte en aandacht te geven aan de laatste fase van het leven organiseert KBO-PCOB onder meer dialooggesprekken. Ook zijn we deel van de Coalitie van Betekenis tot het Einde. Deze coalitie draagt bij aan de doelstellingen van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. Nadenken en praten over de laatste levensfase is niet gemakkelijk, maar voor velen belangrijk.

De laatste levensfase, het levenseinde. Veel van ons zijn er in gedachten mee bezig. Maar dat betekent niet dat we er altijd gemakkelijk over praten. We duwen het van ons af of schuiven het voor ons uit, omdat we het ‘te moeilijk vinden’ of ‘nog zover weg’. Toch blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan gesprekken over hun wensen, hun angsten en vragen.

Dialooggesprekken

KBO-PCOB is onderdeel van de Coalitie van Betekenis tot het Einde. De coalitie stimuleert mensen om meer ruimte en aandacht te geven aan de laatste fase van hun leven. Dat kan individueel of in groepen van maximaal acht mensen in zogenoemde dialooggesprekken. Een dialoog betekent het delen van ervaringen, naar elkaar luisteren en samen verder komen. Vrijwillige gespreksleiders begeleiden deze dialooggesprekken. Hiervoor worden zij opgeleid en ondersteund door het verenigingsbureau van KBO-PCOB.

Schrijfworkshop

Schrijf een brief aan uw naaste(n) is een andere activiteit van Van Betekenis tot het Einde. Je wilt iets laten weten aan de ander, maar weet nog niet goed hoe en wat. Dan kun je in een brief op een veilige manier je gedachten vormen, zeker bij een groot onderwerp als het levenseinde. Vrijwilligers begeleiden ook deze workshop; ze zijn hier speciaal voor opgeleid.

Vrijwilligers

Dialoogbegeleiders en de begeleiders van de schrijfworkshop volgen trainingen en terugkomdagen bij Van Betekenis tot het Einde en KBO-PCOB. Wilt u ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met projectsecretaresse Marja Berendsen via marja.berendsen@kbo-pcob.nl

Zelf aan de slag

Vrijwilligers kunnen dus op allerlei manieren betrokken zijn bij het gesprek over de laatste levensfase. Met de informatie en praktische tips gaat u eenvoudig zelf aan de slag.

• Onder het kopje Praktisch vindt u onder meer een handige app van Dela. Verder staan daar materialen die u eenvoudig kunt gebruiken voor de schrijfworkshop.
  • Een instructievideo en handige tips vindt u onder Training en instructie.
  • Lees de goede voorbeelden en doe inspiratie op.
  • Meer lezen over het onderwerp? Onder achtergrondinformatie staat veel interessante informatie over het gesprek over het levenseinde.