Valpreventie

In Nederland komt iedere 5 minuten een 65-plusser door een val op de spoedeisende hulp. In 2017 overkwam dit maar liefst 102.000 senioren. Dat wil zeggen 280 slachtoffers per dag! KBO-PCOB zet met hulp van veel vrijwilligers in op het voorkomen van vallen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Advies aan huis

Vrijwillige veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB komen gratis bij senioren thuis langs om te zien of hun huis aan de laatste veiligheidsmaatregelen voldoet. Voorkomen van vallen (valpreventie) komt aan bod, evenals inbraak- en brandpreventie. De veiligheidsadviseur geeft bruikbare tips om vallen te voorkomen.

Wilt u ook advies van een veiligheidsadviseur? Of wilt u zelf vrijwilliger worden? Bel dan met KBO-PCOB: tel. 030 – 3 400 600.

Zelf aan de slag

Veiligheidsadviseurs helpen anderen dus bij het voorkomen van vallen. Vooraf volgt de veiligheidsadviseur de training van KBO-PCOB. En er zijn nog meer manieren om goed voorbereid op pad te gaan om te adviseren en signaleren. Bekijk alle informatie, tips en goede voorbeelden:

• Leer meer over vallen en het voorkomen van vallen: lees de achtergrondinformatie, folders en artikelen uit ons magazine.
  • Door speciale oefeningen te doen, valt u minder snel. U kunt bijvoorbeeld het spel Dobbelfit gebruiken. Of heeft u al eens aan het beweegprogramma Oefen je Vitaal gedacht? U vindt het onder het kopje Training en instructie.
  • Bekijk een van de goede voorbeelden. Wie weet kunt u ook een activiteit organiseren die senioren helpt om vallen te voorkomen. Samen oefenen en bewegen kan bovendien ook erg gezellig zijn.
  • Wilt u anderen meer vertellen over het voorkomen van vallen? VeiligheidNL ontwikkelde (samen met KBO-PCOB) allerlei materialen om zelf mee aan de slag te gaan. U komt bij het overzicht via de blauwe knop onder het kopje Praktisch.