Valpreventie

In Nederland komt iedere 5 minuten een 65-plusser door een val op de spoedeisende hulp. In 2017 overkwam dit maar liefst 102.000 senioren. Dat wil zeggen 280 slachtoffers per dag! KBO-PCOB zet met hulp van veel vrijwilligers in op het voorkomen van vallen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Advies aan huis

Vrijwillige veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB komen gratis bij senioren thuis langs om te zien of hun huis aan de laatste veiligheidsmaatregelen voldoet. Voorkomen van vallen (valpreventie) komt aan bod, evenals inbraak- en brandpreventie. De veiligheidsadviseur geeft bruikbare tips om vallen te voorkomen.

Wilt u ook advies van een veiligheidsadviseur? Of wilt u zelf vrijwilliger worden? Bel dan met KBO-PCOB: tel. 030 – 3 400 600.

Zelf aan de slag

Veiligheidsadviseurs helpen anderen dus bij het voorkomen van vallen. Vooraf volgt de veiligheidsadviseur de training van KBO-PCOB. En er zijn nog meer manieren om goed voorbereid op pad te gaan om te adviseren en signaleren. Bekijk alle informatie, tips en goede voorbeelden:

• Leer meer over vallen en het voorkomen van vallen: lees de achtergrondinformatie, folders en artikelen uit ons magazine.
  • Door speciale oefeningen te doen, valt u minder snel. U kunt bijvoorbeeld het spel Dobbelfit gebruiken. Of heeft u al eens aan het beweegprogramma Oefen je Vitaal gedacht? U vindt het onder het kopje Training en instructie.
  • Bekijk een van de goede voorbeelden. Wie weet kunt u ook een activiteit organiseren die senioren helpt om vallen te voorkomen. Samen oefenen en bewegen kan bovendien ook erg gezellig zijn.
  • Wilt u anderen meer vertellen over het voorkomen van vallen? VeiligheidNL ontwikkelde (samen met KBO-PCOB) allerlei materialen om zelf mee aan de slag te gaan. U komt bij het overzicht via de blauwe knop onder het kopje Praktisch.
  • Wilt u aan de slag met het thema ‘Gezond genieten’, over de effecten van alcohol in combinatie met het risico op vallen? Volg dan de training gespreksleider Gezond genieten. Of organiseer een afdelingsbijeenkomst.