Succesvol onderzoek naar rijgedrag levert oplossingen op voor oudere automobilist

Hoe kunnen oudere automobilisten langer veilig blijven rijden? Dat is de afgelopen maanden onderzocht in het internationale project CuARdian Angel, waaraan KBO-PCOB meewerkt. Ruim 1.500 senioren gaven gehoor aan onze oproep om deel te nemen aan het onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek hebben nu diverse oplossingen opgeleverd.

CuARdian Angel onderzocht hoe oudere automobilisten langer veilig kunnen blijven autorijden. Het project is onderdeel van het Active Assisted Living (AAL)-programma dat initiatieven ondersteunt om de levenskwaliteit van senioren te verbeteren. Aan de oproep eind december om deel te nemen gaven velen van u gehoor. De grote animo laat zien dat automobiliteit heel belangrijk is om vrij en onafhankelijk te blijven. Met in totaal meer dan 1.500 respondenten en vele interviews heeft het projectteam een goed beeld gekregen van de wensen en behoeften van de seniore automobilist.

Senioren werken mee aan oplossingen

Op basis van al deze inzichten hebben KBO-PCOB, het Delftse bedrijf SD-Insights en andere projectpartners diverse oplossingen bedacht. In samenwerking met senioren zelf zijn deze verder uitgewerkt. Eén van de oplossingen is een systeem dat inzicht en tips geeft over het rijgedrag.

De oplossingen zijn te bekijken op de website van het project. Hier kunt u meer informatie krijgen of een test doen om meer inzicht te krijgen in welke oplossingen bij u zouden passen. Bij voldoende interesse worden de producten verder ontwikkeld.

> Bekijk een overzicht van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek

> Lees het Engelse artikel ‘Project of the month’ van AAL