Senioren De Lier in gesprek over zorg: ‘Blijven wonen in eigen omgeving’

Zestig senioren van KBO en PCOB in het Zuid-Hollandse De Lier gingen in januari met elkaar in gesprek over zorg. Ze hielden een dialoogbijeenkomst over de vraag ‘Hoe wil ik ouder worden?’ De belangrijkste wens voor velen: in het dorp blijven wonen, ook als zorg nodig is.

Het was een mooie dialoog met open gesprekken, ondervond gespreksleider Miranda Wesselink. Senioren gaven aan het belangrijk te vinden om in hun eigen dorp te kunnen blijven wonen, ook als ze zorg nodig hebben. “Laat mensen in hun eigen omgeving blijven, daar waar ze contacten hebben”, was een van de geluiden. “Nu zijn er te weinig verpleegplekken in het Westland, waardoor ouderen naar Den Haag, Rotterdam of Scheveningen moeten. Partners kunnen hen dan niet meer bezoeken. Heel verdrietig dat omzien naar elkaar dan niet meer kan.”

Bijeenkomst Hoe wil ik ouder worden?

In 2018 heeft KBO-PCOB het project Mij ’n zorg afgerond. KBO- en PCOB-afdelingen die nog een bijeenkomst op de agenda hadden staan, krijgen vanuit de organisatie een nieuwe vorm aangeboden, zodat leden alsnog met elkaar in gesprek kunnen gaan. De dialoog gaat daarbij niet alleen over zorg, maar ook over de vraag of deelnemers belangrijke zaken rond het levenseinde hebben besproken met hun naaste. De vraag die steeds centraal staat is: ‘Hoe wil ik ouder worden?’