Paasbrood met een gesprekje

In heel het land worden door vrijwilligers van KBO- en PCOB-afdelingen met veel enthousiasme en inzet allerlei leuke, interessante en bijzondere acties bedacht en uitgevoerd. Deze initiatieven kunnen inspirerend zijn voor andere afdelingen of zelfs een mooi voorbeeld om te volgen. Daarom zet KBO-PCOB regelmatig een vrijwilliger of afdeling in het zonnetje. Deze keer KBO-PCOB Axel en omstreken. Ieder jaar, op Witte Donderdag,  gaan ze langs de deuren van hun leden en delen Paasbroden uit.

Maurice Scholter, secretaris bij KBO-PCOB Axel. Heeft corona ermee te maken dat de Paasbroden nu tot aan de deur gebracht worden?
“We doen het altijd zo, maar toch voelt het anders dan andere jaren. We hebben van te voren in onze nieuwsbrief aangekondigd dat we op Witte Donderdag langs de deuren gaan. En is iemand niet thuis, dan hangen we een tasje met het brood aan de deur.”

Uzelf bent op 1 april ook langs een aantal adressen gegaan om Paasbroden te bezorgen. Hoe was dat?
“Ik ken heel veel leden wel persoonlijk. Ik had zelf een ronde van zestien adressen, slechts één iemand was niet thuis. Bij heel veel mensen staat deze Witte Donderdag op de kalender, bij wijze van spreken. Met de meeste heb ik dan ook gesproken. Ik begin zelf een beetje en tegelijk komt er weerspraak. Mensen praten graag weer even, merkte ik.”

Dus op sociaal gebied was dit een bijzonder goede actie. Wat voor een gesprekken waren er zoal?
“Het wel en wee blijft niet onbesproken. Veel mensen die heel weinig contact met anderen hebben en deze situatie beu zijn. Dat komt allemaal vrij gemakkelijk ter sprake. Het komt er op neer dat mensen hun hart op dat moment bij je luchten.”

Gaan deze bezoeken, buiten Pasen, een vervolg krijgen?
“Daar denken we zeker over na. Zo hebben wij vorig jaar jubilarissen, zoals leden die bijvoorbeeld 30 jaar lid zijn, in het zonnetje gezet. Maar toen niet, zoals we gewend waren, tijdens een ledenvergadering, maar bij de mensen aan huis. Dat is zo goed bevallen dat we dat dit jaar weer zo gaan doen. Zo krijg je ook nauwer contact met elkaar. En, zodra de coronaregels het toelaten, willen we een soort koffieklets beginnen, voor mensen die eenzaam zijn. We hebben een locatie waar ruimte genoeg is, zodat de sociale contacten ook weer wat verrijkt kunnen worden, onder het genot van een kopje koffie.”

Tot slot, uzelf heeft vast ook een Paasbrood gekregen. Hoe smaakte het?
“Dat smaakte goed, haha! En ik heb ook van niemand anders klachten gehoord, zo werd het een smakelijk bezoekje.”