Oefen je Vitaal!

Oefen je Vitaal! is een training voor alle 65-plussers die aan de slag willen om hun algehele fitheid op een zo hoog mogelijk peil te houden. De training is gericht op het verbeteren van balans, spierkracht en loopsnelheid. De oefeningen kunt u thuis doen in alledaagse situaties.

U oefent bijvoorbeeld in de stoel, aan het aanrecht, bij het opstaan, bukken en traplopen. Ook als u een rollator of wandelstok gebruikt, kunt u meedoen. De oefeningen zijn door de Radboud Universiteit in Nijmegen ontwikkeld en het effect ervan is bewezen. De training is voor iedereen geschikt; het oefenboek bevat oefeningen op elk niveau.

Werken aan conditie

Ouder worden gaat gepaard met een teruggang in conditie. Met dagelijkse oefeningen blijkt uw conditie stabiel of zelfs beter te worden en verkleint u het risico op vallen. Met Oefen je Vitaal! gaat u in een groep van circa tien deelnemers samen van start onder leiding van een speciaal getrainde vrijwilliger van seniorenorganisatie KBO-PCOB. In de eerste bijeenkomst maakt u kennis met het oefenboek en krijgt u oefeningen op maat mee, zodat u thuis zelf aan de slag kunt. Na drie maanden komen de trainer en deelnemers weer samen en krijgt u inzicht in uw vooruitgang. U staat er in de tussenliggende periode echter niet alleen voor; deelnemers houden contact met de trainer voor advies en onderling om elkaar te stimuleren om vol te houden. U leert ook om de oefeningen in te passen in het dagelijks leven, zodat u ook na de bijeenkomsten zelfstandig door kunt gaan met oefenen.

Ook als u een rollator of wandelstok gebruikt, kunt u meedoen.

Verschil met veel andere beweegprogramma’s voor 65-plussers

Oefen je Vitaal! verschilt op een aantal punten van andere beweegprogramma’s van bijvoorbeeld de gemeente of fysiotherapeut:

• Oefen je Vitaal! is een training om zelf thuis aan de slag te gaan
  • Oefen je Vitaal! is gericht op het inbouwen van oefeningen in dagelijkse handelingen
  • Oefen je Vitaal! wordt gegeven door trainers die zelf ook 65-plus zijn

Officiële start in seizoen 2018/2019

Na een succesvolle pilot (proefperiode) van het beweegprogramma Oefen je Vitaal! legt het verenigingsbureau van KBO-PCOB op dit moment de laatste hand aan de organisatie van de officiële start van het programma. In seizoen 2018-2019 staan verschillende trainers in diverse regio’s klaar voor iedereen die graag thuis aan de slag gaat met het op peil houden of brengen van zijn/haar conditie. Najaar 2018 zijn trainers voor het beweegprogramma geworven; zij volgden in januari 2019 de trainersopleiding. Binnenkort kunnen afdelingen van KBO en PCOB een bijeenkomst organiseren en kunnen deelnemers zich hiervoor inschrijven. Hiervan houden we afdelingen en leden op de hoogte via onze digitale nieuwsbrief KBO-PCOB Verenigingsnieuws.