Oefen je Vitaal!

Oefen je Vitaal! is een training voor alle 65-plussers die aan de slag willen om hun algehele fitheid op een zo hoog mogelijk peil te houden. De training is gericht op het verbeteren van balans, spierkracht en loopsnelheid. De oefeningen kunt u thuis doen in alledaagse situaties.

U oefent bijvoorbeeld in de stoel, aan het aanrecht, bij het opstaan, bukken en traplopen. Ook als u een rollator of wandelstok gebruikt, kunt u meedoen. De oefeningen zijn door de Radboud Universiteit in Nijmegen ontwikkeld en het effect ervan is bewezen. De training is voor iedereen geschikt; het oefenboek bevat oefeningen op elk niveau.

Werken aan conditie

Ouder worden gaat gepaard met een teruggang in conditie. Met dagelijkse oefeningen blijkt uw conditie stabiel of zelfs beter te worden en verkleint u het risico op vallen. Met Oefen je Vitaal! gaat u in een groep van circa tien deelnemers samen van start onder leiding van een speciaal getrainde vrijwilliger van seniorenorganisatie KBO-PCOB. In de eerste bijeenkomst maakt u kennis met het oefenboek en krijgt u oefeningen op maat mee, zodat u thuis zelf aan de slag kunt. Na drie maanden komen de trainer en deelnemers weer samen en krijgt u inzicht in uw vooruitgang. U staat er in de tussenliggende periode echter niet alleen voor; deelnemers houden contact met de trainer voor advies en onderling om elkaar te stimuleren om vol te houden. U leert ook om de oefeningen in te passen in het dagelijks leven, zodat u ook na de bijeenkomsten zelfstandig door kunt gaan met oefenen.

Ook als u een rollator of wandelstok gebruikt, kunt u meedoen.

Verschil met veel andere beweegprogramma’s voor 65-plussers

Oefen je Vitaal! verschilt op een aantal punten van andere beweegprogramma’s van bijvoorbeeld de gemeente of fysiotherapeut:

• Oefen je Vitaal! is een training om zelf thuis aan de slag te gaan
  • Oefen je Vitaal! is gericht op het inbouwen van oefeningen in dagelijkse handelingen
  • Oefen je Vitaal! wordt gegeven door trainers die zelf ook 65-plus zijn

Zelf aan de slag

Het beweegprogramma Oefen je Vitaal is dus een leuke en laagdrempelige manier om met elkaar aan de slag te gaan met fit zijn, blijven en worden. Met onderstaande informatie, handleiding en voorbeeldmaterialen kunnen afdelingen zelf een beweegprogramma voor hun leden organiseren.

• Organiseer met behulp van de handleiding en voorbeeldmaterialen een Oefen je Vitaal-programma voor uw afdeling. Wat u hiervoor nodig heeft staat onder Praktisch (Materialen voor afdelingen, organiseer een bijeenkomst)
  • Doe inspiratie op en bekijk de goede voorbeelden van andere afdelingen
  • Bent u trainer en organiseert u een bijeenkomst voor een afdeling? Wat u hiervoor nodig heeft staat onder Praktisch (Materialen voor trainers, organiseer een bijeenkomst)
  • Wilt u toch eerst meer te weten komen over bewegen? Lees de achtergrondinformatie.

Voor de beschikbaarheid van een trainer en voor meer informatie over het organiseren van een bijeenkomst kunt u contact opnemen met projectleider Johanna Kasperkovitz. Dan kan via e-mail:  johanna.kasperkovitz@kbo-pcob.nl

Zes trainers rondden in januari 2019 met succes de trainersopleiding van Oefen je Vitaal af.