Lokaal aan de slag met alcoholpreventie

Het is ongezond. Eén glas per dag is juist goed voor je. Het is zo gezellig. Weet je zeker dat je niet een glaasje wilt? Alcohol roept veel reacties op. Ook dit jaar organiseert KBO-PCOB de actie ’40 dagen geen druppel’, in samenwerking met IkPas. Op Aswoensdag, 6 maart, gingen we van start. We nodigen afdelingen uit om aansluitend lokaal aan de slag te gaan met dit thema. Iets voor u?

Een periode geen alcohol nemen is voor veel mensen eenvoudig, maar voor anderen echt een uitdaging. Het blijkt dat onder senioren alcohol ook vaak gewoonte is geworden. Er wordt dan ook wel eens gesproken van het ‘eeuwige weekend’ nadat het pensioen is aangebroken.

Bewustwording

Het onderwerp bewustwording rond alcohol is de onderliggende reden voor de actie ’40 dagen geen druppel’, die loopt van 6 maart tot 21 april. Ook daarna wil KBO-PCOB het onderwerp onder de aandacht blijven brengen. Dit willen we doen aan de hand van bijeenkomsten die afdelingen kunnen organiseren. Zo’n bijeenkomst kan op verschillende manieren worden ingevuld; bijvoorbeeld aan de hand van voorlichting over de effecten van alcohol, of door het uitwisselen van ervaringen over deelname aan de actie of over de invloed van alcohol in het dagelijks leven. Een lekker alcoholvrij drankje mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Lijkt het u een interessant onderwerp om mee aan de slag te gaan binnen uw afdeling? Laat het ons weten. Wij zoeken ook een afdeling waar we kunnen starten om deze bijeenkomsten verder vorm te geven. Bent u die afdeling? Dan horen wij graag van u. U kunt zich aanmelden bij projectcoördinator Christien Müskens, via e-mail christien.muskens@kbo-pcob.nl of telefonisch via 030-3 400 600.