Ledenwerving voor afdelingen

Leden maken de vereniging. Met een kwart miljoen leden en 800 lokale afdelingen is KBO-PCOB in het hele land vertegenwoordigd. Om samen nog sterker te staan is het belangrijk voortdurend nieuwe leden te werven. Hoe pakt u dat op een creatieve en enthousiaste manier aan? Waar kunt u aan denken en wat moet u vooral niet doen? En hoe gaan andere afdelingen te werk?

Er zijn heel veel mogelijkheden om nieuwe senioren te binden aan uw afdeling. U kunt adverteren in lokale media, met een kraampje op een beurs of markt staan of mensen uitnodigen voor bijeenkomsten. Wat goed werkt of wat juist geen effect heeft, is voor iedereen verschillend.

Kies wat het best past

Belangrijk is: kies voor een aanpak die bij u en uw afdeling past. Verplaats u ook in de senioren die u wilt werven. Waar hebben zij behoefte aan? Wat zijn hun verwachtingen en wat kunt u voor hen betekenen? Stem daar uw aanpak op af. Zorg er ook voor dat u zelf enthousiast bent over uw actie. Want als u zelf achter uw boodschap staat, is het effect vele malen groter.

Zelf aan de slag

Nieuwe leden werven voor uw afdeling kan dus op veel verschillende manieren. Maar hoe pak je dat aan?

• Zijn er vrijwilligers of leden die het leuk vinden om mensen te benaderen? Vorm een vast ledenwerfteam met creatieve en enthousiaste vrijwilligers.
  • Kies een benadering die bij u past. Alles is mogelijk, maar weeg af wat voor u een goede werkwijze is.
  • Laat u inspireren door wat andere afdelingen doen. Zo kunt u gebruikmaken van ervaringen van anderen.
  • Maak gebruik van onze promotiematerialen. Onder het kopje Praktisch vindt u meer informatie.
  • Het magazine van KBO-PCOB is ook zeer geschikt als hulpmiddel bij ledenwerving.
  • Werk aan zichtbaarheid, laat zien wat u als afdeling doet. We verzamelden op het gebied van belangenbehartiging allerlei goede voorbeelden. Daarover leest u onder het kopje Goede voorbeelden hieronder.
  • Zorg voor een aantrekkelijk voordeelpakket. Lokaal voordeel van interessant zijn voor potentiĆ«le leden. Onder het kopje Training en instructie leest u meer over voordeel regelen.
  • Stel een duidelijke boodschap op. Wat kan een nieuw lid verwachten van KBO-PCOB? Wat maakt uw afdeling aantrekkelijk?
  • Geef niet te snel op. Leden werven is een lastige uitdaging, maar met de juiste aanpak kan het zeker succesvol zijn.