Kom in beweging met de Vitality Club

Samen bewegen in de buitenlucht: het is een van de fijnste manieren om fit te blijven. Waar echter voor de jeugd de bootcampgroepen als paddenstoelen uit de grond schieten, blijven de groepen voor senioren achter. Daarom zijn er op verschillende plekken in het land Vitality Clubs gestart: beweeggroepen door en voor senioren. Leyden Academy on Vitality and Ageing gaat meer groepen in het land opzetten. KBO-PCOB juicht dit initiatief toe.

Begin zelf een Vitality Club in uw buurt!

Bent u enthousiast en wilt u in uw eigen wijk een Vitality Club starten? Meld u dan aan. U hoeft geen ervaring te hebben met sport of lesgeven. Binnenkort organiseren we een gratis cursus waarin u en andere vrijwilligers kunnen ervaren hoe een Vitality Club werkt en waarin we u stap voor stap begeleiden bij het opstarten. Kijk op www.vitality-club.nl of neem contact op met Paul van de Vijver, via e-mail vijver@leydenacademy.nl of telefonisch via 071-524 09 60.

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlandse 65-plussers de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging niet haalt. Deze norm is vijf dagen in de week dertig minuten matig intensieve beweging per dag. Van initiatieven met professionele begeleiding, zoals fysiotherapeuten, knappen mensen weliswaar vaak enorm op, maar het is duur en als het initiatief stopt, vallen veel deelnemers terug in hun oude patroon.

Zelf doen met elkaar

De Vitality Club is anders. De club maakt gebruik van vrijwilligers en sport buiten, zodat er geen structurele kosten aan verbonden zijn. Omdat het in de wijk wordt georganiseerd, krijgen senioren nieuwe contacten in de buurt en dat is voor iedereen waardevol. “Een groep is  zelforganiserend”, legt verouderingswetenschapper David van Bodegom van Leyden Academy uit. “De senioren komen op doordeweekse dagen samen om een uurtje te bewegen onder leiding van een ‘peer coach’, een deelnemer die vrijwillig de groep coacht. Het bewegen varieert van stukjes lopen tot ballen overgooien en van yoga tot krachtoefeningen. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen en je bepaalt zelf hoe vaak je komt. Het enige dat verder nodig is, is een veldje of pleintje in de wijk en een plek waar de groep sportspullen kan opslaan. En een enthousiasteling die de groep wil opstarten.”

Gratis en lekker buiten

In Leiden zijn nu vier Vitality Clubs elke doordeweekse dag van 9.00 tot 10.00 uur actief. Deelname is gratis. Sommige groepen vragen een vrijwillige bijdrage van €1 per week voor de aanschaf van nieuwe sportspullen. Kitty (54) is een van de Leidse peer coaches. “Ik word blij van het enthousiasme van de deelnemers en van de aandacht voor elkaar. En het is natuurlijk mooi om de vooruitgang te zien.”

Gezond én gezellig

Onderzoekers van Leyden Academy hebben in 2018 de effecten van de Vitality Club gemeten. Wat blijkt: de deelnemers worden fitter, ze slapen beter en voelen zich gelukkiger. Maar minstens zo belangrijk: deelnemers komen om te bewegen, maar blijven vanwege de gezelligheid.