KBO-PCOB zet zich in voor meer openbare toiletten; help ook mee

In Nederland zijn te weinig toiletten; of het nu openbare toiletunits zijn, toegankelijke mindervalide-toiletten, of opengestelde toiletten bij winkels en horeca: er zijn er te weinig van. Als er al toiletten zijn, dan zijn die niet makkelijk te vinden of niet voor iedereen te gebruiken. De Toiletalliantie, waarin KBO-PCOB een van de samenwerkende organisaties is, maakt zich sterk voor voldoende toiletten. U kunt lokaal ook helpen!

Nederland telt te weinig toiletten in vergelijking met het buitenland, maar ook te weinig om met een gerust hart de deur uit te gaan, en zeker te weinig voor sommige groepen die vaker een toilet nodig hebben. Dat is eigenlijk bizar, want naast eten, drinken en slapen is naar het toilet gaan een eerste levensbehoefte. Ook voor senioren kan een tekort aan openbare toiletten problemen opleveren.

Om de 500 meter

KBO-PCOB is een van de samenwerkende organisaties in de zogenoemde Toiletalliantie. De Maag Lever Darm Stichting startte samen met enkele patiëntenverenigingen in 2016 het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Ondertussen is dit initiatief uitgegroeid tot de Toiletalliantie. De droom van de alliantie is dat over vijf jaar iedereen met een gerust hart de deur uit kan, omdat er overal voldoende toiletten zijn voor een kleine én grote boodschap. Voldoende is: om de 500 meter in (winkel)centra en drukke voetgangersgebieden én in alle verblijfsgebieden, zoals wijkwinkelcentra, parken en recreatiegebieden. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden, zodat deze voor iedereen vindbaar worden.

Lokaal meehelpen

U kunt ook helpen! Vindt u dat er in uw directe omgeving ook meer openbare toiletten zouden moeten zijn? Een eerste stap is het aankaarten van dit probleem bij uw gemeente. De Toiletalliantie ontwikkelt op dit moment verdere ondersteuningsmogelijkheden voor vrijwilligers. Wilt u nu al met dit onderwerp aan de slag? Neem dan contact op met het KBO-PCOB verenigingsbureau via info@kbo-pcob.nl of 030-3 400 600.