Je verplaatsen in slechtzienden bij afdeling Zeist

Verhelderend, zo noemt Jan van Beek uit Zeist de training Zicht op verminderd zicht die hij afgelopen najaar volgde. Hij vindt het belangrijk om zijn ‘gezichtsveld te verbreden’, zegt hij met een kleine woordspeling.

Jan is  waarnemend secretaris van de plaatselijke PCOB-afdeling en is enthousiast over de training. “Zeer gestructureerd van opzet en precies genoeg informatie.” De ochtend begon met uitleg over de verschillende oorzaken van blindheid en slechtziendheid. “Al een openbaring op zich”, zegt Jan. Dat het zulke enorme consequenties op iemands leven heeft, had hij zich niet eerder gerealiseerd.

De echte openbaring kwam echter tijdens de gezamenlijke lunch. Alle deelnemers kregen een zwarte of wazige bril op, om zo te ervaren hoe het is om niet (goed) te kunnen zien. En dat viel nog niet mee. “Ik wilde bijvoorbeeld een broodje hagelslag en moest daarom vragen. Maar er was zo veel gekakel om me heen dat ik dacht: laat maar, ik pak wel beleg dat dicht bij me staat.” Het is precies wat slechtzienden iedere keer meemaken, zegt hij. “Ik kon deze ene keer niet optimaal van de maaltijd genieten, maar zij ervaren dit veel vaker. Alles moet heel gestructureerd. De boter, de melk, het witte en het bruine brood, alles heeft zijn vaste plek op tafel.”

Jan kijkt nu anders naar blinden en slechtzienden. “Laatst zat ik bij het wijk-inloophuis naast een slechtziende mevrouw. Ik zou haar sowieso helpen als het nodig was, maar nu was ik me er ook echt van bewust hoe moeizaam het in de praktijk kan zijn. Tegelijk leerde de training me ook dat er ontzettend veel mogelijkheden en hulpmiddelen zijn en dat je echt niet in een hoekje hoeft te gaan zitten.”

Jan gaat nu binnen zijn eigen afdeling in Zeist eens inventariseren bij wie de problematiek speelt. “Dan kunnen we er iets mee doen en kijken hoe we er voor de ander kunnen zijn.”

Meer informatie over de trainingen ‘Zicht op verminderd zicht‘ vindt u op de KBO-PCOB Academie. Heeft u vragen aan afdeling Zeist? Neem gerust contact op om ervaringen uit te wisselen.