Het belang van een belcirkel

In heel het land worden door vrijwilligers van KBO- en PCOB-afdelingen met veel enthousiasme en inzet allerlei leuke, interessante en bijzondere acties bedacht en uitgevoerd. Deze initiatieven kunnen inspirerend zijn voor andere afdelingen of zelfs een mooi voorbeeld om te volgen. Daarom zet KBO-PCOB regelmatig een vrijwilliger of afdeling in het zonnetje. Deze keer KBO Oldenzaal. Zij hebben sinds november 2020 een belcirkel.

Milly Horsthuis, coördinator van de bezoekersgroep van KBO Oldenzaal en initiatiefnemer van de belcirkel. Wat houdt een belcirkel in?
“Samen met een team van vrijwilligers bel ik met leden van KBO Oldenzaal. Op die manier komen we erachter wie er om een praatje verlegen zit, nu er in coronatijd niet zoveel mogelijk is en mensen snel kunnen vereenzamen.”

Want corona is de reden dat dit is opgezet?
“Klopt. Toen ik op televisie beelden zag van mensen in verpleeghuizen die niet naar buiten konden en geen bezoek mochten ontvangen, wist ik dat we iets moesten doen. En over het idee van een belcirkel was iedereen van het bestuur van KBO Oldenzaal meteen enthousiast. Toen heb ik de vrijwilligers van de bezoekersgroep en mensen in mijn omgeving gevraagd om mee te bellen en nu is er een team van 14 mensen.”

Hoe weet u wie u moet bellen?
“Wij hebben een kleine 1200 leden. We hebben eerst gekeken wie er in een verpleeghuis woont, en zijn bij de alleroudste begonnen. Dus van 100, naar beneden. En dat doen we ook bij de mensen die nog thuis wonen. We zijn nu bij de 85-jarigen aanbeland.”

Hoe reageren mensen als u hen belt?
“De meeste zijn blij verrast. Ze vinden het fijn dat ze hun verhaal kwijt kunnen doen. Al zit er een vreemde aan de andere kant van de lijn, KBO voelt dan toch vertrouwd voor hen. Sommige geven dan aan dat ze graag nog een keer gebeld willen worden, anderen redden zich prima en vinden het vooral attent dat we contact opnamen.”

Wat voor een verhalen komen er naar boven?
“Heel wisselend. Van een gezellig gesprekje tot soms hele schrijnende verhalen. Bijvoorbeeld over de grote onzekerheid die corona met zich meebracht en dat ze er bang voor waren. Dan ben je al gauw een half uur tot drie kwartier aan de telefoon. Deze mensen willen graag vaker gebeld worden, dat doen we dan ook. Maar wat ik ook veel hoor, mensen zijn blij dat ze gevaccineerd zijn, dat is toch een hele opluchting voor velen.”

Blijft de belcirkel ook bestaan als bijeenkomsten en uitjes weer kunnen?
“Jazeker! Dat geven sommigen ook al aan. Bellen is toch heel laagdrempelig. Maar er zijn ook mensen die niet kunnen wachten om weer naar een bijeenkomst te komen. Ik ben ook lid van de activiteitencommissie, en in augustus willen we een meerdaagse reis naar Dresden en Leipzig organiseren. Dat is toch ook iets waar mensen naar uitkijken, een opstekertje dat we toch weer voorzichtig uitjes gaan plannen.”

Voor afdelingen die zelf een belcirkel willen beginnen, nog tips?
“Zorg eerst dat je enthousiaste mensen hebt die mee willen bellen, alleen kun je dit niet doen. En begin bij verzorgingstehuizen en de oudste leden en werk de lijst zo naar beneden. Wij blijven nu steken bij 85 jaar. Omdat wij nu met zoveel mensen bellen komen we niet verder, dus er komt oproep voor meer vrijwilligers. Uiteindelijk wil ik op zijn minst de 75-jarigen bereiken.”

Meer tips over de belcirkel, kijk ook op https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/kbopcob_vereniging/start-een-belcirkel/