Gezond genieten, doe ook mee

We willen graag gezond en vitaal ouder worden en genieten van de mooie dingen. Een lekker glaasje kan daar goed bij passen. Maar aandacht voor alcoholgebruik op hogere leeftijd is belangrijk. Daarom biedt KBO-PCOB mogelijkheden om ‘gezond genieten’ te bevorderen. Doet u ook mee?

Bij ouder worden hoort verandering van het lichaam. Zo heeft alcohol op oudere leeftijd een sterker effect, wat bijvoorbeeld het risico op vallen onder senioren kan vergroten. Ook door andere aspecten van het ouder worden is het goed eens stil te staan bij de impact die alcohol kan hebben. Bijvoorbeeld in combinatie met medicijngebruik, meer vrije tijd en sociale activiteiten waarbij een glaasje soms zo normaal lijkt. Met genieten is niets mis, maar op een gezonde manier genieten biedt veel voordelen.

Vrijwilliger ‘gezond genieten’

KBO-PCOB vindt gezond genieten en vitaal ouder worden erg belangrijk. Daarom zijn in samenwerking met deskundigen van Jellinek in 2019 en 2020 vrijwilligers opgeleid. Zij kunnen tijdens diverse bijeenkomsten voorlichting geven over het thema ‘gezond genieten’ of als gespreksleider discussies en gesprekken hierover leiden. Wilt u een getrainde gespreksbegeleider ‘Gezond Genieten’ inschakelen voor een afdelingsbijeenkomst, stuur dan een e-mail naar KBO-PCOB projectleider Janneke van den Hoek via janneke.vandenhoek@kbo-pcob.nl.

Binnen uw afdeling aan de slag

Ook lokale afdelingen kunnen met het thema aan de slag. KBO-PCOB kan afdelingen ondersteunen met voorlichtingsmateriaal, aansprekende werkvormen, een gespreksleider of voorlichter om samen na te denken over gezond genieten en alcoholgebruik. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn onder meer:

• Wat is de relatie tussen alcohol en zaken als leeftijd, medicijngebruik, voeding en beweging?
  • Welk effect heeft een periode geen alcohol op nachtrust en energie?
  • Hoe bewust ben ik van mijn eigen alcoholgebruik?
  • Is een uitdaging als ’40 dagen geen druppel’ iets voor mij?

Is uw belangstelling gewekt? Meld u dan nu alvast aan voor het organiseren van een afdelingsbijeenkomst. Stuur ook hiervoor een e-mail naar projectleider Janneke van den Hoek via janneke.vandenhoek@kbo-pcob.nl.