Eenzaamheid

Als KBO-PCOB willen we bijdragen aan een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar. Een samenleving waarin niemand zich buitengesloten voelt. Doet u met ons mee?!

Je verbonden voelen met de mensen om je heen. Deel uitmaken van een grotere groep mensen waar je je prettig bij voelt en die je regelmatig ontmoet. Of een mooie vriendschap met een ander. Dat kan er op allerlei manieren zijn of ontstaan. Als je actief bent bij een vereniging, sport- of kookclub, een reisgezelschap, kerk of als je je inzet als  vrijwilliger. Of dat  je je rijk weet door je eigen familie. KBO-PCOB gelooft in deze kracht van verbinding en ontmoeting. Toch is dat lang niet voor iedereen vanzelfsprekend; eenzaamheid is in Nederland een groot maatschappelijk probleem én niet zomaar even op te lossen.

Inspirerende voorbeelden

Toch willen we onze steen bijdragen en aandacht geven aan wat allemaal wel gebeurt om mensen te verbinden en ontmoeting te stimuleren. Immers, wat je aandacht geeft groeit. Dat doen we door voorbeelden van activiteiten van KBO-PCOB-afdelingen in Nederland met u te delen. Ook laten we andere inspirerende voorbeelden zien. Want er gebeurt heel veel! Dat is erg waardevol en van betekenis en geeft misschien wel net dat zetje om die buurvrouw of andere bekende een keer te verrassen met een kaartje of een bloemetje.

Zelf aan de slag

Ook al is eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem, toch kan iedereen – vrijwilliger of niet – bijdragen aan ontmoeting en verbinding om eenzaamheid tegen te gaan.

• Download een toolkit (pakket met tips en materialen). Hiermee kunt u op verschillende manieren praktisch aan de slag.
  • Laat u inspireren en motiveren door de goede voorbeelden van afdelingen van KBO en PCOB.
  • Vergroot uw kennis van het onderwerp eenzaamheid en lees achtergrondartikelen en nieuwsberichten.
  • Word actief als vrijwilliger en volg een (gratis) training.

Belangenbehartiging eenzaamheid

In politiek Den Haag laten de belangenbehartigers van KBO-PCOB de stem  en ervaringen van senioren klinken. Ook daarom vinden we het belangrijk het thema eenzaamheid voor het voetlicht te brengen, en vooral ook te benoemen wat nodig is. Zo denken we mee in campagnes en nemen we de betrokkenheid en ervaringen van senioren mee in beleid. Een onderwerp als eenzaamheid staat niet op zichzelf; we koppelen het ook aan andere relevante thema’s op de politieke agenda. Denk bijvoorbeeld aan langer thuis wonen, vitaal en gezond ouder worden, levensvragen en zingeving.