Babbeltrucs

De babbeltruc is regelmatig in het nieuws. Ondanks alle aandacht voor het onderwerp, worden nog vaak mensen slachtoffer van deze oplichtingstechniek. Het goede nieuws is dat er iets tegen te doen is. Vrijwillige veiligheidsadviseurs delen hun kennis en geven tips om oplichting door de babbeltruc te voorkomen.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen om met name ouderen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

Jaarlijks zijn er in Nederland 1.000 geregistreerde aangiftes van babbeltrucs. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal slachtoffers van de babbeltruc hoger, want veel mensen doen geen aangifte. Ze schamen zich als ze zijn bestolen via deze manier van oplichting.

Advies aan huis

Vrijwillige veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB komen kosteloos bij senioren thuis langs om te zien of hun huis aan de laatste veiligheidsmaatregelen voldoet. Inbraak- en brandpreventie komen aan bod, evenals valpreventie. De veiligheidsadviseur heeft ook veel kennis over babbeltrucs. Hij/zij geeft bruikbare tips om babbeltrucs te voorkomen, en geeft ook advies over internetveiligheid.

Zelf aan de slag

Veiligheidsadviseurs kunnen dus echt bijdragen aan weerbaarheid tegen de babbeltruc. Vooraf volgt de veiligheidsadviseur de training van KBO-PCOB. En er zijn nog meer manieren om goed voorbereid op pad te gaan. Bekijk alle informatie, tips en goede voorbeelden:

• Vergroot uw kennis over de babbeltruc: lees de achtergrondinformatie en artikelen uit ons magazine.
  • Oefen uw weerbaarheid tegen de babbeltruc met de virtuele weerbaarheidstraining. U kunt de app downloaden onder het kopje Training en instructie.
  • Bekijk een van de goede voorbeelden. Wie weet kunt u ook een activiteit organiseren die senioren meer leert over de babbeltruc.
  • Wilt u anderen meer vertellen over de babbeltruc? Het CCV ontwikkelde diverse communicatiemiddelen en groepeerde deze overzichtelijk. U kunt hier eenvoudig zelf mee aan de slag. U vindt ze onder de blauwe knop onder het kopje Praktisch.