KBO-PCOB zet jacht op sluipmoordenaar voort

 KBO-PCOB is erg geschrokken van het zojuist verschenen CBS-rapport ‘sterfte door vallen’. Directeur Manon Vanderkaa: “De uitkomsten zijn ronduit schrikbarend. Valongevallen zijn de sluipmoordenaar voor de alleroudsten onder ons.”

De cijfers van CBS liegen er niet om: In 2016 overleden 3884 inwoners van Nederland door een val, bijna 400 meer dan in 2015. De laatste twintig jaar nam het aantal dodelijke slachtoffers van een val trendmatig toe, de laatste vijf jaar zelfs met 60 procent. Bijna 11 doden per dag ten gevolge van een val. Het treft vooral de alleroudsten onder ons: driekwart van de slachtoffers is 80 jaar en ouder.

Gevaren in en om huis

KBO-PCOB onderkent al jaren het gevaar van vallen. Zij zet sinds 2013 een speciaal opgeleid team van oudere vrijwilligers in om senioren op de gevaren van vallen in en om huis te wijzen. Deze specialisten bieden senioren aan om, naast groepsvoorlichting, de eigen woning te laten checken op veiligheid. De huisbezoekers ontgaan geen enkel gekruld vloerkleedje of losliggend snoertje.

Senioren worden tijdens de groepsvoorlichting bewust gemaakt van gevaren die op de loer liggen en er wordt een eerste aanzet gedaan het gedrag te veranderen.

Veelzijdige aanpak

Vallen wordt door meerdere factoren veroorzaakt. Ook medicijnen, lage bloeddruk, ondervoeding, verminderd gezichtsvermogen en weinig bewegen kunnen aanleiding zijn voor een val.

KBO-PCOB pleit daarom voor een veelzijdige aanpak om vallen te voorkomen.

Manon Vanderkaa: “Wij richten ons dus niet alleen op woningaanpassing, maar zetten ook in op een jaarlijkse medicatiebeoordeling, meer aandacht voor voeding, gebruik van vitamine D en vooral meer bewegen”.

KBO-PCOB biedt senioren diverse bewegingsprogramma’s aan. Onlangs nog werd de folder ‘Hup in de benen’ over valpreventie gelanceerd. Hierin staan eenvoudige oefeningen die in het dagelijks leven gedaan kunnen worden en die de kans op vallen aanzienlijk doen afnemen.

 

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?