KBO-PCOB wil meer aandacht voor passende zorg en stijgende zorgkosten voor senioren

De Tweede Kamer debatteerde op 29 oktober over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn (VWS) voor 2020. KBO-PCOB stuurde de Kamerleden ter voorbereiding een brief om aandacht te vragen voor stijgende zorgkosten, passende zorg en vaccinaties.

Stijgende zorgkosten en toenemende armoede

Uit onderzoek blijkt dat de torenhoge kosten van langdurige zorg zwaar drukken op senioren. Zo kan de eigen bijdrage oplopen tot meer dan €1.000 per maand voor mensen met AOW en een klein aanvullend pensioen. Mensen hebben het financieel erg zwaar door de hoge eigen bijdrage. Daarnaast blijkt uit ander onderzoek van KBO-PCOB dat vier op de tien senioren hun armoede zien toenemen. 18% van de senioren heeft het afgelopen jaar wel eens van een bezoek aan de tandarts, de fysiotherapeut en de apotheek afgezien vanwege de kosten. Hierdoor verergeren de klachten en lijden deze senioren onder pijn. KBO-PCOB roept daarom het ministerie van VWS op om in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) én de senioren een onderzoek te laten instellen naar de financiële positie van senioren en mensen met een beperking of chronische aandoening. Daarnaast roept KBO-PCOB de minister op om nieuwe voorstellen te doen om de stapeling van zorg- en meerkosten aan te pakken.

Het signalement Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis

Het ziekenhuis is een belangrijke schakel in de keten van de zorg voor ouderen. Er is steeds meer mogelijk en daarmee lopen de wensen van de patiënten uiteen. Net als iedereen willen oudere patiënten de beste zorg die past bij wat er voor hen belangrijk is in de fase van hun leven. Om dat te kunnen bieden, is meer kennis nodig over de uitkomsten van behandelingen; zo kan men de zorg voor ouderen beter en passender maken. KBO-PCOB presenteerde eerder dit jaar met ZonMw het signalement Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis en vraagt nu de minister gehoor te geven aan de oproep om te investeren in het wetenschappelijk én praktisch onderbouwen van een passende aanpak voor senioren in het ziekenhuis.

Nieuwe gordelroosvaccinatie

Afgelopen juli heeft de Gezondheidsraad een positief advies gegeven over een nieuw vaccin tegen gordelroos, maar dat vaccin is nog niet beschikbaar in Nederland. KBO-PCOB maakt zich zorgen over de te verwachten voortgang en dringt daarom aan op een ambitieus tijdpad voor de introductie van de gordelroosvaccinatie.

> Lees de brief over de begroting VWS aan Kamerleden

Meer achtergrondinformatie

> Klik hier voor het gezamenlijke onderzoek naar de stapeling van zorgkosten
> Klik hier voor het koopkracht-onderzoek van KBO-PCOB
> Klik hier voor informatie over het signalement Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!