KBO-PCOB waarschuwt in Kassa voor onveilige sleutelkluisjes

KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa waarschuwde afgelopen zaterdag in het televisieprogramma Kassa voor onveilige sleutelkluisjes. Naar schatting zijn ieder jaar 800 huishoudens het slachtoffer van inbraak doordat het sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken. KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor onveilige sleutelkluisjes en roept zorginstellingen op uitsluitend gecertificeerde kluisjes te gebruiken en zo de veiligheid van haar cliënten te waarborgen.

Sleutelkluisjes worden gebruikt om medewerkers van de thuiszorg of personenalarmering binnen te laten bij cliënten thuis. Zij zijn vaak niet in staat om zelf de deur te openen. Daarom stoppen ze hun huissleutel in het kluisje naast de voordeur. Hulpverleners kunnen die openen met een code en daarna met de sleutel naar binnen.

150.000 onveilige sleutelkluizen
Maar veel van de sleutelkluisjes zijn onveilig, meldt Kassa, dat voor de uitzending de proef op de som nam. KBO-PCOB stelde in 2014 al dat er zo’n 150.000 sleutelkluizen zonder het Politie Keurmerk Veilig Wonen aan gevels in Nederland hangen. Vermoedelijk is dat aantal sindsdien maar zeer beperkt gedaald. KBO-PCOB raadt het gebruik van ondeugdelijke sleutelkluisjes dan ook af en adviseert mensen deze te vervangen of alternatieve oplossingen te zoeken.