KBO-PCOB tabletcoaches checken innovaties in ouderenzorg

Nieuwe technologieën moeten de ouderenzorg betaalbaar maken. Op het congres OuderenTECH, donderdag 23 november in Utrecht, werden de nieuwste ICT-ontwikkelingen voor de ouderenzorg gepresenteerd.

Van totaalsystemen voor ziekenhuizen tot handige apps en smartwatches voor mensen die zelfstandig wonen. Zes tabletcoaches gingen namens KBO-PCOB een kijkje nemen wat de toekomst te bieden heeft.

We worden gemiddeld steeds ouder. Bovendien wonen we zo lang mogelijk zelfstandig thuis. Nieuwe technologieën kunnen ertoe bijdragen dat de ouderenzorg betaalbaar, bereikbaar en van hoge kwaliteit blijft. De overheid ziet het belang ervan in en heeft doelstellingen geformuleerd. Aan het aanbod ligt het niet, zo bleek tijdens OuderenTECH. Steeds meer ICT-bedrijven storten zich op de eHealth-markt. Ze presenteerden zich tijdens het congres met stands én presentaties in diverse zalen.

Teleprecense-robot

De presentaties gingen over onderwerpen zoals: ‘EHealth in de praktijk’, ‘Wat kan een teleprecense-robot betekenen in de ouderenzorg?, ‘Waardig oud met een virtuele assistent’, ‘Zorgeloze Nachtzorg met behulp van cameratoezicht’ en ‘Robotica in de ouderenzorg’. Aan het eind van elke sessie kreeg een tabletcoach de gelegenheid te reageren op de gepresenteerde oplossing, door enkele korte vragen te stellen. Want je kunt nog zulke mooie oplossingen bedenken, uiteindelijk moeten de mensen zelf er wel de meerwaarde van inzien.

Familie op afstand

Ada Mudde is tabletcoach bij KBO-PCOB en gediplomeerd verpleegkundige. Ze is positief over de mogelijkheden van ICT-oplossingen om de ouderenzorg te verbeteren en het leven te veraangenamen. ‘In de ouderenzorg zijn twee grote problemen: valgevaar en eenzaamheid. Ik zag op het congres veel toepassingen die kunnen helpen om dit te voorkomen. Zoals monitoring-oplossingen waarbij een zorgverlener of een familielid op afstand kan bijhouden dat moeder tijdig haar medicatie inneemt en voldoende beweegt.’

Apps die bloeddruk meten

Daarnaast zijn er oplossingen waarmee de oudere zelf aan de slag kan. ‘Denk aan apps waarmee je zelf de bloeddruk meet en de gegevens doorstuurt naar het ziekenhuis. En je hoeft niet meer naar het ziekenhuis, maar het consult kan ook op afstand plaatsvinden. De tablet is daarbij eigenlijk onmisbaar. Daarmee kun je ook beeldbellen met familie en interactieve spelletjes kunnen doen. Er gaat van alles gebeuren op het gebied van eHealth, en dan is het prettig dat je al met de tablet overweg kunt.’

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?