KBO-PCOB roept ouderen op tot ’40 dagen geen druppel’

Problematisch alcoholgebruik onder senioren is een veel voorkomend verschijnsel. Voor veel senioren is drinken een ingeburgerde, dagelijkse gewoonte. Liefst vier van de tien senioren drinkt naar eigen zeggen te veel alcohol, zo blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB. Om de bewustwording rond de gevolgen van alcohol te vergroten, roept de grootste seniorenorganisatie van Nederland op om vanaf woensdag 14 februari 40 dagen geen druppel te drinken.

Senioren die mee willen doen met deze uitdaging kunnen bij KBO-PCOB een gratis zilverkleurig speldje aanvragen in de vorm van een druppel. Het dragen van dit zichtbare teken opent het gesprek en maakt het alcoholvrije initiatief herkenbaar voor de omgeving.

Staatssecretaris Blokhuis ontvangt het eerste speldje

De ’40 dagen geen druppel’ actie van KBO-PCOB krijgt de steun van het ministerie VWS. Op maandag 12 februari ontvangt staatssecretaris Blokhuis om 17.30 uur het eerste speldje ’40 dagen geen druppel’ uit handen van Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB. De overhandiging vindt plaats op het kantoor van KBO-PCOB aan de Europalaan 40 te Utrecht. De actie wordt gesteund door meerdere bekende Nederlanders, zoals tv-persoonlijkheden Hella van der Wijst en Leo Fijen, priester Antoine Bodar, politicus Henk Krol en voormalig politiek verslaggeefster Wouke van Scherrenburg. Senioren die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.40dagengeendruppel.nl

Het eeuwige weekend

De huidige generatie babyboomers is opgegroeid in een maatschappij waarin drankgebruik volledig geaccepteerd was. Zij drinken bij meer gelegenheden en steeds vaker door de week. Met name voor veel gepensioneerden is het zogenaamde eeuwige weekend aangebroken. Wanneer verandert ‘gezellig drinken’ in problematisch? Weten senioren voldoende over de effecten van alcohol?

Directeur Manon Vanderkaa: “Juist in het drinken uit gewoonte schuilt gevaar, want hoe weet je of je nog zonder kunt? De beste manier om de impact van alcohol te ervaren is een periode geen alcohol te gebruiken. Daarom dagen wij senioren uit om 40 dagen geen alcohol te drinken. Want alleen dan ga je het verschil merken en dat verschil is groot. Mensen voelen zich fitter, slapen beter en vallen af.”